Snabbtåg Stockholm-Oslo kan stanna i Eskilstuna

Ett snabbtåg mellan Stockholm och Oslo som gör uppehåll i Eskilstuna kan bli verklighet med hjälp av privat finansiering. Detta enligt infrastrukturkommissionens slutrapport.

Nobelbanan

Nobelbanan

Foto:

Eskilstuna2015-11-04 05:30

– Om man får ner tiden för tåget till runt tre timmar Stockholm-Oslo så blir järnvägen ett seriöst alternativ till flyget. För Eskilstunaborna skulle det bli uppenbart löjligt att flyga till Oslo med en sådan järnvägsförbindelse, säger Maria Wetterstrand, ledamot i infrastrukturkommissionen och tidigare språkrör för Miljöpartiet.

Restiden med det nya snabbtåget mellan Eskilstuna och Oslo skulle bli två timmar. Restiden Eskilstuna-Stockholm beräknas till 40 minuter.

– Eskilstuna skulle med en sådan lösning som skissas i detta praktikfall dessutom få bättre förbindelser med både Karlstad och Örebro, vilket skulle göra att arbetsmarknadsregionen blev större och mer spännande! säger Maria Wetterstrand.

Infrastrukturkommissionen presenterade i onsdags förra veckan sin slutrapport vid ett seminarium på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm. Fokus låg på alternativa finansieringar för att snabbare bygga ut infrastrukturen i landet.

– Vi föreslår att den här typen av projekt inte bara ska kunna finansieras via statsbudgeten utan att man även tillåter privat kapital att gå in och investera i infrastruktur, säger Åsa Hansson på KPMG som är en av initiativtagarna till infrastrukturkommissionen.

Infrastrukturkommissionen föreslår bland annat att utrymmet för AP-fonderna att investera i infrastruktur bör öka. Staten bör inrätta en funktion med uppgift att samordna och marknadsföra projekt för offentlig-privat samverkan.

Kommissionen har tagit fram ett par praktikfall för att visa på hur alternativa infrastruktursatsningar skulle kunna se ut. Ett av dem är satsningen på höghastighetståg mellan Stockholm och Oslo.

– I dag saknas det räls på sträckan Kristinehamn till Örebro via Karlskoga, samt på sträckan Arvika-Lilleström i Norge. Genom att bygga ut dem kapas restiden rejält och kommer under tre timmar, säger Åsa Hansson.

För många av de 4,5 miljoner personer som bor i stråket mellan de båda huvudstäderna skulle det bli en välkommen satsning.

– Om det här blir verklighet skulle det göra Eskilstuna till en av landets hetaste kommuner att investera och bo i. Självklart ska göra allt vad vi kan för att jobba för att det här blir verklighet, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Kostnaden för projektet beräknas till cirka 57 miljarder kronor. 20 procent av finansieringen kommer från aktiekapital och 80 procent från lån av externa aktörer. Beräkningarna av intäkter bygger på oförändrade biljettpriser.

80 procent av resandet beräknas bestå av regionala resor som görs mellan olika tätorter längs sträckan.

– Här finns det ett resandeunderlag och det är en fantastiskt bra start när man ska finansiera det här, säger Åsa Hansson.

Initiativtagare till infrastrukturkommissionen är ett antal privata aktörer inom bygg-, transport- och konsultsektorn i form av företagen MTR, NCC, PEAB, Ramböll, Skanska, Veidekke, KPMG och WSP. Dessa har även finansierat kommissionens arbete. Kommissionen påbörjade sitt arbete i början av året.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är nöjd med infrastrukturkommissionens slutrapport.

– Det finns många fördjupningar i den här rapporten som vi kommer att ha nytta av i vårt fortsatta arbete, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om