Nu är Eskilstunas plan på en saluhall på väg att besannas.
– Från början skulle jag starta en foodtruck och letade efter en lokal att arbeta i. Jag kom i kontakt med Lennart Berg på Mälarstaden och när det fanns chans till det här hoppade jag på, säger Anette Edeborg som ska driva Babettas skafferi.
Direkt när hon såg lokalen och färgsättningen som är inspirerad från gamla stan i Eskilstuna så kände hon att det var perfekt för hennes koncept.
– Jag arbetar med matsvinn och det här är mina färger. Jag kommer att laga min mat på plats, det blir bland annat soppor, pajer och wraps, med hembakat bröd till soppan.
Ingredienserna till maten kommer att variera från dag till dag beroende på vilka matsvinnvaror hon får tag på.
– Jag vill ha lokalodlat så mycket det går, jag vill få gemene man att hjälpa till med sitt klimatavtryck. När man äter här så tänker man på klimatet. Det serveras alltid en vegetarisk soppa och det finns alltid något för de som är allergiska.
Anette Edeborg började på ett kafé i fjällen för 30 år sedan och har efter det bland annat arbetat i skolkök, på privata restauranger och senast på Jernberghska gården. Hon har arbetat med ekologisk och hälsosam mat i många år och fortsätter i detta spår i saluhallen.
– Men jag kommer att ha socker, smör och grädde här såklart, hahaha.
Utöver maten så blir det även små grejer, som kakor och muffins, Små på så sätt att man orkar äta upp för matsvinnets skull.
– Jag håller på och försöker att hitta rätt storlek på pajform nu, så det blir en lagom stor portion. Det finns en tanke att det ska vara lagom så att man orkar äta upp allt.
Luisa Gustafsson öppnar samtidigt La Taquiza mat och fika i samma lokal.
– Jag älskade konceptet här men tänkte först att man inte kan sälja mexikansk mat utan kök, men det går det här. Så nu blir det mexikansk mat på originalrecept, säger Luisa Gustafsson.
Hon förklarar att hon vill bjuda in besökarna för att få smaka på lite annorlunda mat, riktig mexikansk mat.
– Många vet inte hur mexikansk mat smakar, jag vill visa det. Jag älskar konceptet här och min plats funkar för mina grejer. Mat som är hälsosam med ekologiska ingredienser, om det inte finns ekologiskt så är det svenska ingredienser, förutom sådant som inte växer här som måste köpas in förstås.
Hon berättar att det är viktigt med hög kvalité på råvarorna.
– Jag köper fisk och räkor som är MSC-märkta, det blir inte odlad fisk. Allt ska vara färskt, jag tänker inte använda produkter på burk, och jag ska laga mat varje dag.
Maten ska hon laga hemma och miljökontoret har varit och godkänt hemmet som plats för tillagning.
– Jag tycker om den här idéen med saluhall, att ha olika sorters mat, det är roligt för besökarna. Man kan köpa lite här och lite från någon annan. Det här är en superbra möjlighet, och så får jag en bra granne också.
Hon ska arbeta själv i sin del men tar hjälp lite då och då när hon behöver handla och laga mat.
– Tacos kommer inte att vara tacos, det blir mexikanska tostada, det är tortilla som man friterar. Alla tortilla som jag använder är glutenfria, så även min fika, som även den är mexikansk. Jag kommer att använda mycket majs, exempel majspaj. Det blir även varma smörgåsar med olika ingredienser, med recept från min mormor, avslutar Luisa Gustafsson.
Båda aktörerna erbjuder även take away i hållbara förpackningar.