Snöproduktionen igång i Vilstabacken

De efterlängtade minusgraderna har kommit och nu jobbar Tunafors slalom för fullt med att lägga snö i Vilstabacken. Samtidigt uppmanar de allmänheten att vara försiktig. "Pulkaåkning i backen nu är ingenting vi rekommenderar.", säger klubbens ordförande.

Minusgraderna är här och nu ska Vilstabacken täckas med snö. "Vi jobbar så hårt vi kan, dygnet runt när det är möjligt."

Minusgraderna är här och nu ska Vilstabacken täckas med snö. "Vi jobbar så hårt vi kan, dygnet runt när det är möjligt."

Foto: Privat

Eskilstuna2021-01-07 15:23

– Det ser bra ut.

Det säger Magnus Isaksson, ordförande i Tunafors slalom, när han tittar på väderprognosen. Minusgrader och hyfsat ihållande sådana har gjort att snöproduktionen i Vilstabacken har kunnat komma igång.

– Vi har två så kallade tunnor som vi kör med. Men egentligen är det lite för lite minus. Vi skulle behöva minst fyra minusgrader för att kunna använda våra lansar som är våra huvudsakliga verktyg för att göra snö.

Den nya, högre backen har gjort att det nu är större ytor som ska täckas.

– Vi jobbar så hårt vi kan, dygnet runt när det är möjligt. Det kommer ta den tid det tar, säger Magnus Isaksson.

När tror ni att backen kommer kunna öppna?

– Det vågar jag inte svara på. Vi vill lägga hyfsat mycket snö redan i början innan vi öppnar. Jag skulle gissa att det är minst en vecka bort. Allt beroende på vädret.

Den begynnande vita backen lockar redan nu till sig pulkasugna Eskilstunafamiljer.

– Så är det varje år. Det är viktigt att tänka på att vi är där och jobbar. I våra ledningar är det 16 till 20 bar, det är ett väldigt tryck och man måste respektera våra grejer så att man inte gör sig illa, säger Magnus Isaksson och fortsätter:

– Pulkaåkning i backen nu är ingenting vi rekommenderar, vi jobbar där så det är att betrakta som en arbetsplats. Samtidigt har vi inte spärrat av eller så men det är ingenting vi uppmanar.

Karta: Vilstabacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!