Det är några veckor innan Europavalet och S:t Eskils gymnasium arrangerar en mässa för att ge eleverna en chans att sätta sig in i EU-politiken. Att säga att det råder valfeber skulle vara att ta i. Men i det på senare tid så omskrivna A-huset minglar ett antal elever runt bland ungdomsförbundens bord.
Hos Moderaterna står Strängnäsbon Alice Landerholm. 21 år gammal hittar vi henne på plats 18 på partiets EU-valslista. Som moderat är hon för en stark union.
– EU gör Sverige mycket rikare och skapar tillväxt och välstånd, säger hon.
Hennes erfarenhet är att unga i dag vet ganska lite om vad EU egentligen gör.
– Jag skulle säga att väldigt få unga bryr sig om EU och har en uppfattning till att börja med. Och de som har det, de är antingen all in Swexit eller all in EU. Det är väl en liten reflektion av hela polariseringen i vårt samhälle, säger hon.
Förstagångsväljarna, det vill säga de personer som hunnit fylla 18 sedan det senaste EU-valet, kan också vara svårflörtade när det handlar om att sälja in politiska budskap. Alice Landerholm berättar att hennes knep är att ta med både stort och smått.
– Vi blandar de visionära dragen, som frihet i Europa och ett Europa som håller ihop, med vardagsfrågor som unga bryr sig om. Som att de ska få snusa sitt snus och köra sin Epa och att det är viktigt att vi värnar vårt självbestämmande.
Hon fortsätter:
– Det handlar om att få människor att inse att det är kopplat till dem själva. Att det är EU som påverkar om jag får plugga i Paris eller dricka vin i Venedig. Det tar människor annars för givet, säger Alice Landerholm.
En trappa upp står Smilla Molin, 20, och Astrid Kullgren, 19, från SSU och samtalar med elever.
Hur pratar ni med unga så att de blir engagerade?
– Jag brukar ta upp hur det ser ut med att resa och tågluffa inom EU. SSU vill bland annat ha gratis tågkort för unga upp till 25 år, säger Astrid Kullgren.
Smilla Molin har också märkt av ungas stora intresse för klimatfrågan och kärnkraftens vara eller icke vara.
– Vi svarar att vi tycker att man ska använda den kärnkraften vi har och avveckla den på sikt, men inte bygga någon ny, säger hon.
Mo Sööberg är SSU:are och pluggar sista året på samhällsvetenskapliga programmet. Också han menar att klimatet är den enskilt viktigaste anledningen till att rösta.
– Om man bryr sig om klimatet är EU-valet väldigt viktigt att rösta i, just för att det påverkar så många olika länder.
Samuel Abrahamsson fyller 18 bara några dagar innan valet. Han har nyss gått med i Moderata ungdomsförbundet och hoppas att EU kan bidra till en mer rättvis invandringspolitik.
– Jag tycker att Europa kan göra mer för att tvinga länder att ta emot invandrare, så att det blir en jämnare fördelning mellan de som tagit emot många, och de som inte tagit emot så många, säger han.
Han tror att många unga i dag tar EU för givet, men säger att det inte nödvändigtvis betyder att de är negativt inställda till samarbetet.
– Jag skulle nog säga att de flesta är pro EU. Det har alltid varit så här, så varför ändra det, liksom, säger han.
Vilka frågor är viktigast för dina vänner, de som inte är så insatta?
– Snus och epatraktorer, säger Samuel Abrahamsson och tillägger med ett leende att han är uppväxt i Stora Sundby.
Sam-eleven Alva Ottenäs, 18 år och medlem i Grön ungdom, säger att hon märker stor skillnad mellan jämnåriga som tar del av traditionella medier och de som inte gör det.
– Många säger att de inte orkar engagera sig. Men jag tror att mycket handlar bara om man ens är villig att lyssna på det som sägs. Om man inte följer typ Expressen, Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet, whatever, på sociala medier och bara är inne på de egna personliga kanalerna. Då får man ju aldrig det här som ung.
Efter mässan vankas det debatt inne i A-husets aula. Trots att rummet bara är halvfullt lyckas debattörerna snart höja temperaturen i rummet. Det märks att debatten riktar sig till yngre väljare, med frågor som "Ska EU förbjuda Tiktok?". Men även de stora frågorna får plats, som Ukraina-kriget.
Ungdomarna är överens om att frågan om EU:s vara eller icke vara fått ett större allvar i och med kriget i Europa.
– Många tar demokrati för givet, men det är någonting man måste välja hela tiden, säger Alva Ottenäs.
Mo Sööberg håller med.
– EU:s grundtanke är ju att det ska vara fred. Det är väldigt viktigt att komma ihåg, säger han.