Lönsam och socialt ansvarsfull rekrytering

Många företag har svårt att få tag på personal med rätt kompetens. CH Industry har löst en stor del av sitt rekryteringsbehov genom satsa på praktik och att anställa och lära upp personer som står en bit från arbetsmarknaden.

CH Industry med vd Daniel Serrander har lyckats bra med sin personalrekrytering.

CH Industry med vd Daniel Serrander har lyckats bra med sin personalrekrytering.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2022-03-20 07:47

– Vi har bestämt oss för att vi ska utveckla människor som ingen annan tror på. Det gör att vi får en stark grupp lojala människor som blir duktiga på det de gör. Det är ett väldigt tryggt och kostnadseffektivt sätt att växa på, säger Daniel Serraner, vd CH Industry.

CH Industry AB sysslar med legometallproduktion och tillverkning av ståldörrar. Företaget har under flera år haft ett stort rekryteringsbehov. 

– Vi har vuxit från att vara ungefär 30 personer för några år sedan till att vara nästan 65 personer, säger Daniel Serrander. 

Han vill att företagets rekrytering ska vara hållbar ur både ett ekonomiskt och ett socialt perspektiv. När det gäller ekonomin kan det bli dyrt att rekrytera på ett traditionellt sätt genom att utlysa tjänster och söka medarbetare som redan har all erforderlig kompetens, särskilt när företaget behöver rekrytera många personer. 

– Jag är inte sugen på att slåss om arbetskraft med andra liknande företag. Jag vill inte betala för mycket för kompetens jag inte vet om jag behöver, säger Daniel. 

Istället har han valt att samarbeta mycket med olika instanser inom arbetsförmedlingen och med vuxenutbildningar för att komma i kontakt med personer som står lite längre från arbetsmarknaden, vilket till exempel nyanlända och personer med funktionsnedsättning ofta gör. Genom att satsa mycket på praktik har CH lyckats vaska fram ett stort antal guldkorn som har bidragit till att företaget kunnat fylla sitt rekryteringsbehov. Därigenom bidrar CH även till social hållbarhet genom att till exempel arbetslösheten i utsatta grupper i Eskilstuna minskar. 

Sedan 2015 har CH tagit emot 65 praktikanter. 

– Det har gjort att jag har fått en fantastisk bas att rekrytera ifrån. Det är inte alla de här praktikanterna som jag eller min personal fastnar för, men ett tag var det nog en 60 procent av praktikanterna som fick jobb när de var klara här, säger Daniel.  

undefined
Kamel Kerch håller på att vidareutbilda sig till maskinoperatör.

För att kunna ta hand om praktikanterna har flera anställda på CH utbildats till handledare. Handledarna har bland annat fått utbildning på Teknikcollege vid Rinmangymnasiet. 

– Tricket på CH är att personalen har blivit engagerad i att få människor att växa in i en roll och att lära ut det man kan. Det har blivit väldigt naturligt att vi alltid har praktikanter på flera olika arbetsplatser. Och plötsligt har många förstått att var man kommer ifrån och vad man har för bakgrund inte har någon större betydelse. 

Idag har 30 procent av de anställda på CH Industry utländsk bakgrund. CH har även rekryterat många personer med funktionsnedsättning. Cirka 10 procent av de anställda har någon sorts funktionsnedsättning. 

– Vi har testat den typen av personer och hittat arbetsuppgifter som passar dem och oss bra. Sedan har de blivit kvar för att de har gjort ett jättebra jobb. Personer som har en funktionsnedsättning kan ofta få en ganska lång praktikperiod utan att det direkt kostar arbetsgivaren någonting. Sedan har man faktiskt möjlighet att få ersättning för den flexibilitetsbrist som en person med funktionsnedsättning har.

CH började på allvar med sin nya rekryteringsmetod i samband med att företaget byggde upp en helt ny linje för dörrproduktion 2018.  

– Det passade bra att ta in människor med lite lägre industrikompetens som kunde få ett nystartsjobb eller introduktionsjobb med bidrag från staten under en viss period då vi kunde utbilda de här personerna, få upp tempot och sedan producera för fullt ett år senare. 

En av medarbetarna som kom in i verksamheten vid den här tiden är Kamel Kerch från Syrien. Han har nu lärt sig att bemästra alla 18 stationer på dörrlinan och håller på att vidareutbilda sig till maskinoperatör. 

– Det här är mitt första jobb inom den här branschen. Det går jättebra för mig, säger han. 

Daniel berättar att han gärna anställer lite äldre människor. 

– Jag vill ha familjeförsörjare. Vi tar emot mycket ungdomar också, men faktum är att jag ömmar mer för familjeförsörjare. Den typen av personer blir väldigt lojala. 

Mirza Hatami har jobbat på CH i fyra år. Tidigare jobbade han 17 år på ett aluminiumgjuteri som gick i konkurs. Efter praktiken på CH blev han anställd och jobbade först på dörrlinan. Efter ett tag fick han istället ansvar för att sköta en kantpressningsmaskin.

– Jag lär mig mer och mer hela tiden. Jag har haft hur som kom hit, säger han.

undefined
Mirza Hatami sköter en kantpressningsmaskin på CH Industry.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!