– Jag tror det här stör många medborgare, när det finns välfärdsbrott som svartuthyrning, och så ska vi som kommun sitta och betala ut ekonomiskt bistånd till det.
Du låter upprörd?
– Ja, det får jag säga att jag är. Rent krasst kan jag tycka att domslutet är skämmigt. Det här är Sverige i ett nötskal. Vi sitter och jobbar för att få ordning på problem i kommunen och så ska ett domslut göra det svårt för oss att bekämpa välfärdsbrott.
Åsa Salos ilska springer ur en ny dom från högsta förvaltningsdomstolen från den 9 maj i år.
I det aktuella fallet hade Göteborgs socialtjänst vägrat att betala ut ekonomiskt bistånd till en sökande som inte kunnat uppvisa ett giltigt andrahandskontrakt. Ett sådant krav ska ha ställts på bidragstagaren då kommunen inte velat främja den svarta bostadsmarknaden.
Men att villkora rätten till bistånd på det här sättet är inte i enlighet med socialtjänstlagen, slår domstolen fast.
"Varken i socialtjänstlagen eller i dess förarbeten anges att rätten till bistånd för kostnader för boende ska vara beroende av att det hyresrättsliga regelverket har följts", står det i domslutet.
Kommunen bör i stället förhålla sig till om behovet av stöd finns och om nivån på den ansökta hyran kan anses skälig, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen och ger kommunen bakläxa.
Domen har slagit ner som en bomb i kommunsverige och väntas få konsekvenser även för Eskilstuna. Enligt kommunens nuvarande riktlinjer måste den som söker bistånd för bostad i andra hand kunna uppvisa ett giltigt hyreskontrakt. Nu måste regelverket ses över.
Samtidigt säger Salo att kommunen kommer fortsätta att avslå ansökningar som gäller uppenbar svartuthyrning. Men det kommer innebära ett merjobb, då fler ärenden kan behöva utredas noggrannare till följd av domslutet, vilket i så fall också kommer ta mer resurser i anspråk.
– Vi måste se vad vi kan göra. För skulle vi gå rakt på domslutet kommer vi stödja ekonomisk brottslighet och det är inte rimligt.
Men domstolen skriver att man inte får villkora rätten till stöd utifrån om det finns ett giltigt kontrakt.
– Jag vet att det står så i det här domslutet men vi måste pröva hur mycket vi kan göra.
Samtidigt säger era riktlinjer att ni kräver ett godkänt andrahandskontrakt. Det låter inte som att de här skrivelserna går ihop?
– Nej, de går emot varandra. Men vi menar att rätten gjort en begränsad prövning i det här fallet och vi gör ju nya prövningar i varje enskilt fall. Och vi vill gärna få den här saken prövad i domstol igen.
– Sedan är det viktigt att regeringen tar tag i den här frågan och gör någonting åt det här kvickt. Och det borde egentligen ha gjorts för länge sedan. Det här domslutet kan inte ha kommit som en blixt från klar himmel.
Exakt hur de nya skrivelserna i riktlinjerna för ekonomiskt bistånd ska se ut är inte färdigt ännu. En kommunjurist ser just nu över frågan och förvaltningen väntas lämna förslag på reviderade riktlinjer vid nästa möte med arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, berättar Salo.