Sofia och Rosalie drabbas av översvämningar i Hållsta

Två av 15 dagvattenanläggningar i Eskilstuna har kapacitet att klara av ett skyfall, och konsekvenserna smakar illa. Gamla och dåliga vattenledningar i Hållsta gör att Rosalie Malmquist behöver ta bilen genom översvämningen till brevlådan och Sofia Stark har fått halva sin villa förstörd – vem tar ansvar för det här? Undrar båda.

Sofia Stark har själv gått med tjänstemän från kommunen och påvisat bristerna i området. Förutsättningarna finns, men ingen underhåller vattenanläggningssystemet menar hon.

Sofia Stark har själv gått med tjänstemän från kommunen och påvisat bristerna i området. Förutsättningarna finns, men ingen underhåller vattenanläggningssystemet menar hon.

Foto: Louise Falk Enfors

Eskilstuna2021-07-22 12:00

– Jag brukar säga till min dotter att inte glömma armpuffarna så att hon inte drunknar. 

Rosalie Malmquist skrattar. Men bakom ligger både ilska och uppgivenhet.

– Vad ska man göra?

Våren 2013 flyttade Rosalie Malmquist tillsammans med tre barn och man till sjuttiotalsvillan i Hållsta. 

– Vi älskar att bo i Hållsta. Det är lugnt och nära till skolan.

Men oväntade problem väntade efter husköpet. Efter första vårregnet möttes familjen av en översvämmad väg framför utfarten. Kommunen kom dit för att pumpa bort vattnet, men efter två timmar var översvämningen tillbaka. Familjen fick snabbt lära sig att använda bilen för att ta sig till brevlådan och för att lämna barnen på skolan, som ligger snett över vägen. 

undefined
Sofia och Jasmine Malmquist har för vana att gå ut med gummistövlar under större delen av året. Idag är det lyckligtvis torrt.

Brunnen utanför huset ser logiskt planerad ut, i mitten av bostadsvägens lägstapunkt. Dessvärre är den dysfunktionell. Istället för att leda bort vattnet samlar den vattnet likt en hink – med stopp i ena ändan. Rosalie Malmquist måttar flera decimeter med händerna när hon beskriver vattennivån. 

– Vår väg blir vattenfylld så fort snön smälter eller så fort det regnar. Vi måste ha gummistövlar när vi går ut. Och varje gång ringer jag kommunen, varje gång kommer en kille och pumpar bort vattnet. Och så fortsätter det. Det är helt galet. 

Eskilstuna Energi och miljö, EEM, har konstaterat för Rosalie Malmquist att brunnen är felgjord och att de utreder saken. Nu har hon bott i huset i över åtta år. 

undefined
Källaren översvämmades, efter att en stor mängd vatten lagt sig i garagenedfarten.

På en annan plats i Hållsta bor Sofia Stark i sin gula villa tillsammans med sina barn. Augusti 2018 drabbades flera i hennes område av ett skyfall med förödande konsekvenser.

– Min dotter kom in till mig på övervåningen och sa "det plaskar i källaren mamma". Jag tyckte det lät jättekonstigt, berättar Sofia Stark. 

Dottern hade rätt. Stora mängder vatten hade ansamlats i husets garagenedfart och tagit sig in i huset genom garageportens ventiler. Hela källarvåningen, med utrymmen inredda för både gästrum och barnrum, var täckt med vatten. 

– Jag stod där i panik, "nej stopp!", och försökte skyffla bort vattnet. Men det kom bara mer och mer. Min särbo sa åt mig att det inte var någon idé.

Hon ringde EEM, men meddelades att familjen fick vänta på sin tur – kommunens resurser var begränsade och andra behövde hjälp först. Istället fick särbon rycka in med egna maskiner för att leda bort vattnet. 

Under de fyra timmar långa översvämningen hann huset suga upp fukt. Väggar och golv på bottenplan fick rivas och bytas ut. Renoveringen tog över ett halvår att genomföra. 

Efter incidenten möts ofta oroliga grannar utanför sina hus när det regnar. Nu har EEM byggt en invallning vid Sofia Starks garage som ska förhindra översvämning kring huset.

– Jag brukar lägga jordsäckar kring parkeringen. Som man gör i filmer. Det är hemskt att man inte kan åka hemifrån utan att behöva vara beredd på att det kanske kommer ett skyfall.

Gåendes i området passerar vi diken, rör och dräneringar som är igenväxta och tilltäppta. I rören har man hittat allt från gamla hockeyhjälmar och träd, berättar hon när vi går. I korsningen intill huset pekar hon på en stenhög. 

– Det här är ett avlopp, säger hon medan hon tar av sig sandalen för att putta bort stenarna. 

Problematiken, tror Sofia Stark, ligger i det fyrdelade ansvaret kring vägarna. Vägen i bostadsområdet ägs av föreningen, dikena kring tågrälset av vägverket, området på andra sidan spåret ägs av kyrkan och rören under allt ägs av kommunen. 

– Så vem tar ansvar för det här? Någon måste underhålla och bredda avloppen. 

Enligt Åsa Dalhielm, chef för vatten- och avloppsplanering på EEM, berättar att Hållsta är ett av flera områden som drabbats efter kraftigt regn i Eskilstuna. 

– Ledningarna som finns är gamla och i renoveringsbehov. Vid kraftigt regn klarar dem inte av att leda bort vatten. I istället kommer vattnet upp på oväntade ställen, som brunnar och diken.

Just nu pågår en utredning i Hållsta, men en konkret plan finns ännu inte. Arbetet är komplext och involverar flera olika aktörer. 

– Är vägarna inte kommunala, blir arbetet svårare för oss, säger Åsa Dalhielm. 

Dagvattenplanen som släpptes i år beskriver hur kommunen ska arbeta med dagvattnet till år 2025. 

Eskilstunas dagvatten

Bland kommunens vattenanläggningar räknas omkring 8000 rännstensbrunnar, 30 underjordiska anläggningar typ infiltrationsmagasin, 20 pumpstationer, 15 magasin, 4 oljeavskiljare, 15 dammar och 15 diken.

Eskilstuna kommun har som huvudman för vatten- och avlopp ansvar för att ett 100-årsregn inte ska skada byggnader samt människors hälsa och miljö. 

Eskilstuna Energi och miljö har inom verksamhetsområde för dagvatten i tät bebyggelse ansvar att avleda ett 20-årsregn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!