Sedan drygt ett år tillbaka har det varit tal om att anlägga en solcellspark i anslutning till logistikparken i Kjula, intill Wavins fabrik. Bland annat V och MP hade med en sådan satsning i sina valmanifest inför valet 2014.
Det visade sig finnas entreprenörer inom det lokala näringslivet som var intresserade av att satsa på solel. Efter en bygglovsprocess är nu projektet ännu ett steg närmre att bli verklighet. Just nu skeppas 5 000 solpaneler från en fabrik i Kina till Eskilstuna.
– 4 200 av dem ska sitta i solcellsparken och 800 ska sitta på en fastighet på Gap Sundins väg i Eskilstuna, säger Mattias Stjernström, en av entreprenörerna bakom projektet.
– Nu när vi planerar är det Sveriges största solcellspark. Men det är flera solelsprojekt på gång i Sverige och om det här blir störst i slutänden får vi se.
Andra stora solcellsparker finns i till exempel Arvika och Västerås.
Mattias Stjernström driver ett flertal aktiebolag, varav Klara fastigheter är det största. Solcellsparken kommer att ingå i bolaget Be:energy som startades i juni i år.
Tanken är att elen som produceras i solcellsparken i Kjula initialt ska användas till Klara fastigheters bestånd. Men på sikt kommer det också att vara tillgängligt för konsumenter att köpa elen på den öppna marknaden. Mattias Stjernströms vision är att försörja Eskilstuna med närproducerad el. Kapaciteten i solcellsparken i Kjula beräknas i det första skedet bli 1,3 miljoner kilowattimmar som kan försörja omkring 500 lägenheter.
För Mattias Stjernström är de 4 200 solpanelerna ett första steg. På tio års sikt hoppas han att solcellsparken kunnat byggas ut för att producera tio gånger så mycket.
– Vi ser det här som först och främst som en demopark. Nu bygger vi på en tomt på 10 000 kvadratmeter, men vi har totalt 220 000 kvadratmeter vi kan bygga på.
Tomten ägs av Eskilstuna logistikpark och arrenderas av Be:energy. Bolagets investering i solcellsparken är beräknad att landa på 20 miljoner kronor.
Mattias Stjernström är en visionär och som säger att han driver sina företag med värderingar i stället för med kapital. Han drivs av att utmana traditionella produkter och tjänster och göra något nytt. Elbranschen är en sådan och solel är en energiform han tror mycket på i framtiden.
– Jag drivs av att utmana stereotypiska branscher och tänka utanför boxen. Solel är den energiform vi tror mest på i framtiden. Vi har ett överskott av energi som vi inte tar hand om.
Solpanelerna beräknas vara framme om cirka fem veckor. Innan monteringen kan påbörjas måste dock den skog som finns på tomten avverkas.
Planen är att solcellsparken i Kjula ska vara igång och producera el under våren 2016.