Solelsbranschen fortsätter att växa

Utbyggnaden av solkraft fortsätter i rask takt trots att flera av de viktigaste stöden för icke privatpersoner har tagits bort.

 Linus Palmblad, handläggare vid Energimyndigheten.

Linus Palmblad, handläggare vid Energimyndigheten.

Foto: Pressbild

Eskilstuna2021-09-19 20:51

– Utbyggnaden av anläggningar utöver privatmarknaden sker på marknadsmässiga villkor, säger Linus Palmblad på Energimyndigheten.

– Man kan säga att solelsmarknaden för parker och anläggningar på företag växer utan stöd nu, säger Linus Palmblad, handläggare vid Energimyndigheten, som har kontor i Eskilstuna.

Förra året ökade den installerade effekten av solcellsanläggningar med 62 procent. Ökningen hade då legat på en bit över 50 procent varje år sedan ett antal år tillbaka. Enligt en prognos Energimyndigheten fortsätter tillväxten på en hög nivå även i år. I år beräknas effekten att öka med 48 procent.

– Om man tittar på hur höga elpriserna har varit den här sommaren så passar det jättebra med lite mer solel i systemet, säger Linus Palmblad.

– Jag tror att förutsättningarna för att investera i solel är ganska bra just nu.

Han menar att utvecklingen för närvarande drivs av att det byggs stora solcellsparker.

– Sett till antalet byggs det väldigt många solcellsanläggningar på villor och små anläggningar på upp till 20 kilowatt har hittills dominerat utbyggnaden. Men utvecklingen av större parker går nu fort och kommer vara starkt drivande för utbyggnaden framöver.

Samtidigt som tillväxten är stor i Sverige är den ännu större i många andra länder.

– Många underskattar potentialen för solel i Sverige. Det har vuxit kraftigt på många andra håll i världen medan folk här inte riktigt har sett det som en viktig del av det framtida energisystemet, säger Linus Palmblad.

undefined
Linus Palmblad, handläggare vid Energimyndigheten.

– Det borde rimligtvis finnas mark och takytor för att bygga ganska mycket solceller i Sverige så att jag tror att det kommer att gå ganska fort. Om förutsättningarna fortsätter vara goda så kommer 50 procents marknadstillväxt om året ganska snabbt att ge stora volymer.

Tillväxten håller i sig trots att flera av de stöd som främjat installationen av solceller tagits bort. Den 1 juli i år infördes en avgift som i praktiken gör det olönsamt för villaägare med solcellsanläggningar att handla med gröna elcertifikat. Systemet har tidigare gjort det möjligt för dem att få en extra intäkt. Från och med nästa år delas inga nya elcertifikat ut och systemet avslutas 2035.

Samtidigt är det statliga stödet för installation av solceller, som täcker upp till 20 procent av kostnaden, på väg att avslutas. Sedan den 7 juli förra året råder ansökningsstopp. För privatpersoner finns det sedan den 1 januari i år istället en möjlighet att göra avdrag för grön teknik. Avdraget får vara högst 15 procent för installation av solceller.

Oscar Gustavsson är vd på solcellsföretaget Ecokraft som har sitt huvudkontor i Eskilstuna.

– Stöden har ju varit superbra för att få upp intresset och för att det ska börja komma upp solcellsanläggningar, men sedan några år är avkastningen så stor på solelproduktion att det egentligen inte behövs något stöd för att den ska vara ekonomiskt attraktiv, säger han.

– Sätter du in pengar på banken har du i princip ingen ränta alls, men på solceller på en villa ligger avkastningen på mellan 7 och 11 procent från dag 1.

Han menar att det även funnits en baksida med stöden genom att de lockat lycksökare till branschen.

– Det fuskas en hel del med installationer i Sverige i dagsläget där man monterar material och sånt som inte är anpassat för våra snölaster, vindlaster och stormar.

– Som slutkund bör man vara uppmärksam på att det finns referenser, korrekta beräkningar och kompetens inom företaget. Är man osäker kan man höra med någon byggrådgivare eller energirådgivare i sin kommun.

Installerad solel, MW

2016: 140 megawatt

2017: 231 megawatt

2018: 411 megawatt

2019: 690 megawatt

2020: 1 120 megawatt

2021: 1 660 megawatt (prognos)

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!