ESEM testar elektrisk sopbil: "Bästa av alla världar"

Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, ska under nästa vecka prova att hämta in Eskilstunabornas sopor med en elektrisk sopbil, som är på lån för att se om den senare ska köpas in.

Magnus Roos var den renhållningsarbetare på ESEM som först fick äran att provköra den elektriska sopbilen som är till låns under en vecka.

Magnus Roos var den renhållningsarbetare på ESEM som först fick äran att provköra den elektriska sopbilen som är till låns under en vecka.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2022-12-10 14:36

Tidigare har ESEM haft en elektrisk lastväxlare samt en flakväxlare, en liftdumper som hämtar containrar, till låns för att se om de klarar av vad ESEM behöver.

– Chaufförerna var jättenöjda efteråt. De jobbar bättre och det är väldigt bra ur arbetsmiljöperspektiv. De som kör blir inte lika trötta och sen är de elektriska fordonen mycket tystare, säger Mikael Pettersson, fordonsansvarig för tunga lastbilar i Eskilstuna och Strängnäs på ESEM.

undefined
"Det här är det bästa av alla världar. Jag kan tänka mig att det kan blir en beställning inom ett år och sen är det ett års leveranstid, så om två år har vi förhoppningsvis en eller några", säger Mikael Pettersson, fordonsansvarig för tunga lastbilar i Eskilstuna och Strängnäs på ESEM.

Han förklarar att han bara ser fördelar med elektriska fordon.

– Med bränslepriser och så vidare, i dag så är ju el bra och helt ofrånkomligt skulle jag säga. Att vi även är tidigt på bollen är extra kul.

Nu ska ESEM utvärdera om en elektrisk sopbil klarar av att göra samma arbete som dagens sopbilar.

– Vi ska kolla så att det finns räckvidd så att den klarar av en hel dag. Det här är en elektrisk värdetransport, ett kul uttryck, säger han och skrattar.

undefined
En elektrisk sopbil, eller värdetransport enligt ESEM, är inlånad av ESEM för att se om den kan klara av en dag i Eskilstunas sopdistrikt.

Mikael Pettersson berättar att de måste se till att de får snabbladdare installerade om elektriska värdetransporter köps in.

– De kräver mycket ström och det tar tid att ladda med vanlig laddare. Nu är vi redo för nattladdning som funkar i de allra flesta fall. Det här är en spännande utveckling med elfordon på vår marknad.

ESEM har redan en beställd laddhybrid, en kranbil, som ska åka runt och jobba på diverse jobb för ESEM.

– Vi har sju sådana på diesel i dag, nu ska vi ha en laddhybrid. Då kan man köra på el till och från, de har sex mils räckvidd.

undefined
"Kärlen låter mer än själva bilen", säger Magnus Roos och skrattar.

Den elektriska sopbilen har flera fördelar.

– Den kan arbeta tyst tidigt på morgnarna på stan, det är väldigt viktigt. Den vi har på låns är från Scania men även Volvo har liknande. Vi har den i en vecka och provkör den på olika distrikt som chaufförerna kör. Vi vill testa på flera distrikt för att se att den fungerar överallt.

– Det ska bli kul att få se responsen från chaufförerna, den går ju väldigt tyst jämfört med dagens bilar.

undefined
"Vad tyst och skönt den går. Jag har kört sopbil i tio år, det är ett jäkla skramlande i våra vanliga bilar. Det här är rena rama himmelriket", säger Magnus Roos under provturen.

På måndag tar de ut den på första distriktet.

– Sen kör vi den tisdag, onsdag och torsdag på de olika distrikten. På fredag förbereder jag den för att lämna tillbaka den.

Den elektriska sopbilen ska klara runt 16 mil.

– Det ska räcka gott och väl. Men det försvinner också ström på hydraulikpumparna som driver armarna som lyfter upp kärlen. Vi lyfter cirka 400-500 kärl om dagen, var och ett distrikt. Det är ungefär 150 stopp under en dag och det står flera kärl i soprummen. Jag har stora förhoppningar om att den ska klara av det vi behöver ha den till.

undefined
Magnus Roos provkörde en elektrisk sopbil under fredagen och var väldigt positiv till den, på alla sätt och vis.

Mikael Pettersson berättar att ESEM bara köper in elbilar nu förtiden.

– Det är ju fantastiskt, man pluggar bara in kabeln och behöver inte åka och tanka. Det blir likadant för våra chaufförer nu, de pluggar bara i en kabel och får värme och energi samtidigt. Och så spar de tid på att inte behöva åka och tanka.

Renhållningsarbetaren Magnus Roos var den som först fick chansen att prova den elektriska sopbilen under fredagen.

undefined
Magnus Roos var den renhållningsarbetare på ESEM som först fick äran att provköra den elektriska sopbilen som är till låns under en vecka.

– Vad tyst och skönt den går. Jag har kört sopbil i tio år, det är ett jäkla skramlande i våra vanliga bilar. Det här är rena rama himmelriket, säger han under provturen.

– Det här är det bästa av alla världar. Jag kan tänka mig att det kan blir en beställning inom ett år och sen är det ett års leveranstid, så om två år har vi förhoppningsvis en eller några. De kostar tyvärr en hel del mer än en vanlig sopbil, cirka 1,5 miljoner mer.

undefined
Det är mycket elektronik i den elektroniska sopbilen.
ESEM

All personal arbetar under det gemensamma driftbolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB, ESEM, som ägs och drivs av Eskilstuna Energi och miljö och SEVAB Strängnäs energi AB.

EEM och SEVAB ägs av Eskilstuna Kommunföretag AB respektive Strängnäs Kommunföretag.

Förutom sina egna varumärken äger EEM och SEVAB anläggningar och distributionsnät för el, fjärrvärme, fjärrkyla, ånga, vatten, avlopp, återvinning och stadsnät.

EEM och SEVAB äger också ett gemensamt elhandelsbolag.

Källa: ESEM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!