Sopor dumpas vid återvinningen

Hushållssopor som dumpas och överfulla återvinningskärl. Här är det problem vid återvinningsstationerna i Eskilstuna.

Smeden1.jpg

Smeden1.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-10-19 11:15

FTI AB står för Förpackning och tidningsinsamling och företaget medger att man har vissa bekymmer med en handfull återvinningsstationer.

– Vi har över 6 000 platser runt om i landet så det vore kanske underligt annars, säger informationschefen Annica Dahlberg på FTI i Stockholm.

Vad gäller Eskilstuna har hon rapporter om återkommande sopdumpning vid stationerna på Eskilshemsplan, Borsökna, Nyfors och Linnégatan.

– Det förekommer hushållssopor på dessa platser, och då har vi ändå städare ute måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar som dokumenterar hur det ser ut på platsen innan de städar och efter att de städat klart.

Om problemet inte går att åtgärda kan slutligen en återvinningsstation flyttas eller stängas.

Det skedde nyligen i Kalmar, men det betraktas som ett misslyckande.

– Tillsammans med Naturvårdsverket gör vi regelbundna opinionsmätningar och vi kan konstatera att 90 procent av hela landets befolkning är nöjda med återvinningen, säger Annica Dahlberg.

Det optimala hade varit att alla känner sig nöjda eller åtminstone lite närmare 100 procent.

– Det är alltid en handfull människor som är väldigt kritiska och de pekar på just detta med bristande renhållning som ett argument mot.

På en punkt är man på FTI själva beredda att ta till sig av kritiken. Det har visat sig att det är förenat med svårigheter att beräkna hur snabbt glasbehållarna fylls. Många möts av överfulla behållare där flaskor till och med staplas på toppen eller nere på marken bredvid behållaren.

– Vi tar förstås höjd vid de stora helgerna kring jul och midsommar. Men sedan är det svårt att bedöma när folk arrangerar 50-årsfester eller liknande.

Just överfulla glasbehållare möttes Eskilstunabon Johan Zetterlund av på lördagen förra veckan vid Hemköp Smedens återvinningsstation.

– Det var fullt med påsar med färgat och ofärgat glas runt containrarna.

När han besökte stationen igen i torsdags hade de andra återvinningsbehållarna tömts. Men inte glasbehållarna. Flaskorna han lämnat lördagen innan fanns kvar.

– Jag var ute och gick med barnvagnen och hade ingen lust att ta med mig glaset hem igen. Vi har ingen insamling för glas där jag bor och det ligger ju på mig som privatperson att slänga glaset på en återvinningsstation.

Johan Zetterlund fick dock göra just det, ta med sig glaset hem igen. Helt rätt tänkt för den som inte vill riskera en prick i belastningsregistret.

– Man får inte ställa påsarna bredvid även om det är fullt. Det räknas som nedskräpning, ett brott som är straffbelagt, säger Annica Dahlberg.

Vad ska man göra då om behållarna är fulla?

– Dels kan man använda vår hemsida för att hitta andra återvinningsstationer i närheten. Via hemsidan kan man också anmäla att det är fullt så att vi kan åka ut och tömma. Det kan man också göra via vår kundtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om