Låg utbildningsnivå orsak till höga arbetslösheten

Sörmland fortsätter att ha högst arbetslöshet i landet, enligt ny statistik från arbetsförmedlingen. Den största orsaken är att länet har en låg utbildningsnivå.

Mohamed Ali Basher i Eskilstuna söker jobb som lagerarbetare.

Mohamed Ali Basher i Eskilstuna söker jobb som lagerarbetare.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2021-08-11 19:01

Mohamed Ali Basher från Eskilstuna söker jobb som lagerarbetare. Han har bott i Sverige i 11 år och har tidigare arbetat på lager ibland annat Strängnäs. Han har även erfarenhet av lagerarbete i England. Mohamed Ali söker varje månad jobb på 6-7 olika företag.

– Jag söker jobb, men ingen tar emot mig, säger han. 

I slutet av juli var 14 754 personer inskrivna som arbetslösa i Sörmland, vilket är närmare 2 000 färre personer jämfört med samma månad förra året. Det innebär att arbetslösheten har minskat till 10,4 procent från 11,7 procent på ett år. Även ungdomsarbetslösheten minskade jämfört med förra året - till 15,2 procent från 18 procent.

Mohamed Ali Basher har bland annat sökt jobb på Sportamore, Kitchentime, Volvo och Scania.

– Jag hittar inte något jobb. Ingen ger mig någon chans.

Han menar det har blivit svårare för honom att få jobb på grund av pandemin. 

– Företagen behöver inte mycket människor.

Mohamed Ali har även opererat foten. Han är 40 år och säger att han bara hann studera tre månader efter han kommit till Sverige innan han fick jobb. Han blandar engelska med svenska när han pratar.

– Jag jobbar på mitt språk. 

I juli minskade arbetslösheten i samtliga län jämfört med förra året. Sörmland har med sina 10,4 procent högst arbetslöshet medan Gotland har lägst arbetslöshet, 5,2 procent. Rikssnittet ligger på 7,9 procent.

Styrbjörn Holmberg är samhällsanalytiker på Region Sörmland. Han menar att den största orsaken till den höga arbetslösheten i Sörmland är att länet har en låg utbildningsnivå.

– Det som korrelerar mest med låg utbildning är om dina föräldrar också har låg utbildning, säger han och fortsätter: 

– Det är en cirkel som är svår att knäcka och varför det inte har gått snabbare än vad det har gjort kan ha samband med att vi under en längre period än i många andra län har haft en ganska stor sektor inom industrin där gymnasial utbildning har varit kravet som ställts. 

I övrigt uppvisar länets arbetsmarknad stora geografiska skillnader. Eskilstunas arbetsmarknad hänger ihop med Västerås. Strängnäs, Gnesta och Trosa har tillgång till Stockholms arbetsmarknad. Nyköping har ett stort pendlingsutbyte med Norrköping.  

En förklaring till arbetslösheten i Flen och Vingåker är ett högt mottagande av utrikesfödda.

– Där har man en etableringstid som släpar efter, säger Styrbjörn Holmberg. 

Oxelösund är den enda kommun i länet där arbetslösheten har minskat jämfört med förra året, vilket beror på att det går bra för industrin. I Nyköping och Eskilstuna har arbetslösheten ökat, bland annat på grund av att en stor del av länets besöksnäring är koncentrerad till de städerna. 

Styrbjörn Holmberg menar att en viktig framtidsfråga för Sörmland är om den viktiga fordonsindustrin kommer att klara av att ställa om från att leverera delar till fossildrivna bilar till elektrifierade bilar. En annan framgångsfaktor är att se till att sörmlänningar har möjlighet att utbilda sig till lärare och sjukvårdspersonal eftersom efterfrågan kommer att öka på de yrkesgrupperna. Trenden mot att alltmer utbildning sker på distans ökar möjligheten för boende i alla delar av länet att skaffa sig en högre utbildning. På kort sikt är det enligt Styrbjörn Holmberg viktigt att genom program och utbildningar hjälpa människor som blivit arbetslösa på grund av strukturomvandlingar att ställa om till andra jobb. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!