Återvinningsföretag startar sorteringsanläggning

Svea Pall hann knappt lämna fastigheten på Svarvargatan 1 i Vilsta industriområde innan det blev klart med en ny hyresgäst i form av återvinningsföretaget Prezero.

Christian Hjalmarsson är avdelningschef Mälardalen på Prezero som i juli flyttar till Svarvargatan 1.

Christian Hjalmarsson är avdelningschef Mälardalen på Prezero som i juli flyttar till Svarvargatan 1.

Foto: Joachim Sorbe / Privat

Eskilstuna2024-05-18 19:02

Nyheten i korthet

  • Återvinningsföretaget Prezero planerar att öppna en ny sorteringsanläggning i Vilsta industriområde.
  • Genom att sortera avfallet själva kan Prezero skicka olika material, som plast och metall, direkt till olika slutmottagare. Detta innebär mer konkurrenskraftiga priser för kunderna.
  • Prezero kommer att flytta in i juli, med verksamheten förväntas inte starta förrän i slutet av augusti. Inga farliga avfall kommer att hanteras på anläggningen i någon större mängd.

Återvinningsföretaget Prezero satsar på att starta en sorteringsanläggning i Vilsta industriområde. I dagens läge går det mesta av det avfall som Prezero samlar in från sina kunder direkt vidare till Eskilstuna energi och miljö. Genom att börja sortera avfallet på egen hand kan Prezero skicka olika material, exempelvis plaster och metaller, vidare till olika slutmottagare som tar hand om det och återvinner det. 

– Då har vi andra vägar att gå än att gå via Eskilstuna energi och miljö, säger Christian Hjalmarsson, avdelningschef på Prezero Mälardalen.

– Vi kommer att få en helt annan prisbild mot våra kunder så att vi kan vara mer konkurrenskraftiga.

Prezero tar hand om avfall från kunder som till exempel byggföretag, industri och handel.

– Jag förstår ju att de är kostnadskänsliga som marknaden är i dag. Det är exempelvis väldigt tufft för bygg. Kan vi bidra till att hålla en bra prisnivå vill vi göra det, säger Christian Hjalmarsson. 

undefined
Marken anpassas till Prezeros behov, bland annat genom asfaltering.

Han menar att det inte kommer att hanteras något farligt avfall på anläggningen i Vilsta industriområde i någon större mängd. Kunderna finns i Eskilstuna och Strängnäs med omnejd. 

– Vi utför även industrisanering åt exempelvis Outokumpu sedan många år tillbaks.

I våras lämnade Svea Pall, som är en helhetsleverantör av träpallar, fastigheten i Vilsta industriområde där företaget haft ett lager. 15 anställda berördes av stängningen som grundades på att läget inte var optimalt för företagets logistikflöden. Nyligen skrev fastighetsägaren Svenska Stålbyggen ETA AB avtal med Prezero som kommer att flytta in med ett tiotal anställda i juli. Dessförinnan ska marken anpassas till Prezeros behov, bland annat genom asfaltering. En 24-metersvåg ska installeras och området stängslas in. 

– Det ska vara färdigställt åt oss den 1 juli, men jag tror inte verksamheten kommer gå igång ordentligt förrän i slutet på augusti, säger Christian Hjalmarsson. 

Avfallet kommer att sorteras med hjälp av en materialhanterare som är en maskin som har en gripklo. 

– Sedan kommer vi exempelvis att flisa trä på plats, men det hyr vi in maskiner för att göra, säger Christian Hjalmarsson. 

undefined
Prezero kommer att ta en del av kontorsbyggnaden i anspråk.

Anläggningen kommer att bli ungefär likadan som en anläggning Prezero redan har i Västerås och som fungerar bra. Eskilstunaanläggningen blir dock mindre. 

– Det är en satsning och vi kommer att försöka jobba oss uppåt från där vi är nu. Vi har varit framgångsrika i många år. 

Prezero har ett litet mellanlager för bland annat spillolja och containrar på Nystrandsgatan 31 som nu flyttar till Svarvargatan. 

Christian Hjalmarsson är noga med att påpeka att det inte kommer att bli en Think pink-historia eftersom Prezero har godkända slutmottagare som kan ta hand om avfallet som samlas in. 

Prezero tar bara en del av fastigheten i anspråk. Företaget kommer att använda 2 100 kvadratmeter i form av lagerbyggnad och kontor. Prezero har länge letat efter en fastighet i Eskilstuna. 

undefined
Christian Hjalmarsson är avdelningschef Mälardalen på Prezero som i juli flyttar till Svarvargatan 1.

– Jag har ju suttit som avdelningschef i snart sju år och från dag ett har jag letat efter en fastighet i Eskilstuna. Det har varit otroligt trögt. Det var ju bara en tillfällighet att den här dök upp och att vi fick komma och förhandla om den. Det har varit väldigt kärvt att få till någonting i Eskilstuna. 

Satsningen medför inte några omedelbara nyanställningar, men Christian Hjalmarsson säger att företaget ständigt har behov av chaufförer och miljöarbetare.

Prezero är ett internationellt miljöföretag med huvudsäte i Tyskland. I Sverige finns företaget på cirka 60 platser och har drygt 1 100 medarbetare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!