Det är lammtider på småskaliga Annelunds Ekologiska i Näshulta. Ett tiotal små gråvita och svartvita ulltottar av den ursprungliga svenska lantrasen gutefår virvlar runt bland tackorna och baggen Gunnar i sin sköna halmfyllda sal i ladan.
Då och då hoppar de små upp på ryggen de vuxna som ligger och idisslar, gosar i deras ull, och skuttar vidare – innan de med jämna mellanrum letar reda på sin mamma för en skvätt mjölk och en liten kort tupplur i halmen. De är lite olika stadiga på benen beroende på om de föddes i går eller för någon vecka sen.
Mellan 20 och 30 lamm väntas på gården i mars och april.
– Ja, det här är nog den mysigaste tiden på året. Men den mest intensiva, säger Annelie Bosdotter.
– Vi är mycket hos fåren nu för att se så ingenting trasslar till sig. Men tackorna är så duktiga och flocken så lugn och harmonisk att allt i regel går jättefint. Gutefår är en väldigt lätt och tålig ras att föda upp, men man behöver förstås ändå titta till dem. Ibland kan en tacka som får två lamm glömma bort det ena litegrann. Då får vi se till så att hon minns att det finns två små som behöver mat.
Eftersom det finns varg i markerna – de har sett spillning nära gården – är det rejäla stängsel som gäller runt hägnen.
– Det är en oro. De här små får gå ut först när de klarar att hänga med flocken ordentligt.
1988 fick Annelie gutetackan Berta och två lamm i födelsedagspresent. Dagens flock stammar från dem.
– Då, för 36 år sen, tror jag inte det fanns fler än några hundra gutefår. Jag har gjort en liten insats för rasen, ler hon.
Gårdens tackor får bli så gamla de vill. Lammen lämnar däremot Näshulta mot slutet av året.
– Jo det är alltid jobbigt att skicka djur på slakt. Men det går inte att göra på annat sätt om man vill ha en frisk och fin flock utan inavel. Och vi anlitar samma transportör som är så fin med djuren och inte stressar dem. De åker kvällen innan, och får kvällsfoder med sig.
Annelunds Eko, med lamm och nöt, är medlemmar i Reko Eskilstuna som erbjuder direkthandel av livsmedel, plantor/blommor och biprodukter, mellan lokala producenter och konsumenter. Helt utan mellanhänder.
– Vi har vår köttproduktion till husbehov och för försäljning till slutkonsument. Att sälja via REKO gör att man kan ha små djurflockar, precis som vi vill.
Och Reko-kunden är välkommen att hälsa på Näshulta för att se hur djuren lever.
Utöver lammen välkomnar gården också snart 10–14 kalvar. På Annelund får kvigor och stutar njuta och beta gräs i hagarna tills de är tre och ett halvt-fyra år. I jämförelse med det konventionella, med slakt vid 12–18 månaders ålder.
– På det viset får djuren ha ett långt skönt liv, köttet blir lite mustigare och vi får det att gå runt med en lön. Men det krävs tio timmars jobb per dag, sju dagar i veckan, med alla djuren. Och det är det värt, säger Annelie och kramar om sin vackra, stambokförda bagge, som håller ett vakande öga över de små – och inkräktaren i hallen.
– Världens bästa Gunnar!
Lamm förknippas också med påsken. Annelie och hennes familj äter mycket lamm.
– Våra favoriter är lammkorv, rökt lamm och kotletter med örtpesto. Lammbog som får gå länge i ugnen och blir som pulled pork är också ljuvligt med pesto. Man behöver inte köpa dyra delar för att få riktigt gott lamm på påskbordet.