Jimmy Janssons, (S) kommunstyrelsens ordförande, sa nyligen till Eskilstun-Kuriren att extrakostnaderna för de felbyggda badrummen på Spångagården kan komma att påverka löner och personalresurser inom äldreomsorgen. Han säger även att han har svårt att se att äldreomsorgen ska betala, om det är dåligt skött.
På äldreboendet Spångagården i Torshälla pågår en om- och tillbyggnation – i januari förra året tecknade Betonmast Mälardalen ett avtal med Kfast, gällande byggprojektet.
– Personal och boende ska inte behöva ta skulden för att det är felbyggt. Vi har påvisat att det är en dålig arbetsmiljö och strider för att vi ska få en bra arbetsmiljö. Jag tycker att vi skyddsombud, som påvisat denna katastrofala byggmiss, har blivit förminskade och nonchalerade i denna process, säger Cathrine Thorn, huvudskyddsombud på Spångagården.
I slutet av 2019 skedde slutbesiktningen av byggprojektets första etapp. Då upptäckte Cathrine Thorn att de nya badrummen var för små, enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer.
En dialog med arbetsgivaren startade och Arbetsmiljöverket besökte de färdiga lokalerna samt bekräftade att badrummen inte uppfyllde kraven på en god arbetsmiljö. Den rörliga arbetsytan i duschen var bara 23 centimeter – en yta som ska vara minst 80 centimeter.
För att kunna öppna upp badrummen i den första etappen fick ändringar göras utifrån Arbetsmiljöverkets och Kommunhälsans synpunkter. Men de var inte optimala: tvättmaskinen flyttades till hallen och de boende måste sitta på toaletten vid dusch. Cathrine berättar att en ur personalen snubblade i badrummet häromdagen och fick ett stort blåmärke.
– Jag blev riktigt förvånad när badrummen i etapp två blev klart och att de även där glömt arbetsutrymme till personalen. Det är inte värdigt – du får betala nästan 8000 kronor för en lägenhet och får sitta på toastolen när du ska duscha”, säger hon.
Jan Henriksson, arbetsmiljöinspektör och ergonom från Arbetsmiljöverket, säger att minsta måttet på 80 centimeter är ett tydligt direktiv. Man får heller inte strunta i skyddsombuden utan att man måste ta med dem som arbetar på golvet.
– Man har inte koll på Boverkets regler. Det är riskbedömningen som ska styra och det kan vara för lite med en meter också. Du ska inte behöva hoppa över toastolen - det har planerats fel, säger Jan Henriksson.
Magnus Eriksson, facklig företrädare för Kommunal i Eskilstuna, säger att många undrar vem som har gjort fel. Han är orolig att samma fel görs på nya äldreboenden i kommunen. Exempelvis på nya Trumslagargården, som håller på att byggas och på ett äldreboende i Skiftinge. Magnus Eriksson och Cathrine Thorn vet att det är för dåligt utrymme i de nya badrummen på äldreboendet Bolindergården.
Från och med 1 januari är det nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket, gällande projekteringsansvar. Vilket innebär att så länge det inte är färdigbyggt så är det fortfarande projekteringsansvariga, Kommunfastigheter i det här fallet, som har ansvaret.
– Grundansvaret ligger hos de som projekterar. De är ansvariga ända tills det är färdigbyggt, sen blir det förvaltningens och arbetsgivarens ansvar, säger Magnus Eriksson.