Etta och tvåa på Eskilstunas inkomstlista är Matti Kalervo Parkkonen och Peter Sivertsson med förvärvsinkomster på strax över 7,4 respektive 7,1 miljoner kronor. Trea är Peter Mario Sigfried med 7 miljoner kronor.
Siffrorna är hämtade från den senaste upplagan av taxeringskalendern och avser taxerad förvärvsinkomst under 2020. På topp 20-listan finns sammanlagt tre kvinnor, och på topp 50 finns nio kvinnor och 41 män.
Först plats åtta återfinns Inger Eriksson som tjänade 6,2 miljoner kronor under 2020. Andra kvinnan på listan, på en trettonde plats totalt, är Sparbanken Rekarnes vd Annika Helg med en förvärvsinkomst på drygt 3,4 miljoner kronor.
– Den första reflektionen är att det är tråkigt att det ser ut så här. Det handlar ju om hur vi jobbar med jämställdhet i samhället i stort. Inkomster är bara en av flera parametrar, och jobbar man inte med jämställdhet och mångfald på ett långsiktigt sätt får man ingen effekt. Därför tror jag att utvecklingen kommer gå lite upp och ner; det tar tid att göra skillnad, säger hon, när hon får frågan om vad hon känner inför könsfördelningen på listan.
Annika Helg menar att företag måste ta ett större ansvar för att rekrytera för mångfald, och att det i slutändan är en lönsam strategi.
– Det går att dra paralleller med idrotten: du skulle aldrig skapa ett lag med bara Zlatans – olika kompetenser och erfarenheter behövs i ett lag. I företagande gäller samma sak.
En orsak som ofta återkommer när inkomstskillnader mellan könen diskuteras är fördelningen av hemarbete. Annika Helg poängterar vikten av att man kommunicerar och pratar ihop sig med sin partner – inte minst om båda i en relation är sugna på att göra karriär.
– Jag tror att balansen mellan barn, hem och arbete är jätteviktig. Man behöver prata ihop sig och hitta lösningar för hur man ska få det att fungera. Är det ok att en tar större ansvar, eller ska ansvaret delas lika? Hur går det ihop med de jobb man har? Förutsättningarna kan också förändras under barnens uppväxt.
Hur har det fungerat för dig?
– Jag har en fantastisk familj, och när det blivit aktuellt att ta nya uppdrag har vi alltid haft en dialog. Ett tag var jag på resande fot mellan en och tre dagar i veckan – då behövde jag stöttningen hemifrån för att få det att fungera. Men vill båda parter i en relation göra karriär behöver man kanske man kan hitta stöd i mor- och farföräldrar. Jag och min man har löpande kommit överens om att han kan ta ett större ansvar. Det innebär inte att hans arbete är mindre värt än mitt, men att vi har gjort ett gemensamt medvetet val.
I snitt tjänar en Eskilstunakvinna dryga 80 procent av vad männen i kommunen gör. I pensionsåldern ökar inkomstglappet ytterligare, och den genomsnittliga årsinkomsten för kvinnor över 65 landar på 211 800 kronor, medan män i samma ålder taxerar en snittinkomst på 299 100. Annika Helg förvånas inte över statistiken.
– Jag kan ibland uppleva att förvånansvärt många har dålig koll på sin pension, och statistiken tyder ju tyvärr på att kvinnor i så fall skulle ha sämre koll. Det kan vara bra att veta att man kan dela med sig av sina statliga pensionspoäng till sin partner. Det är inte alla som känner till det – och det verkar som att det behövs större kunskap på området, säger hon.