Specialistcenter utreds av IVO – utländsk expert har kallats in

En rad patienter har drabbats av "betydande vårdskada" och handikappats svårt efter höftartroskopiska operationer på privata Specialistcenter i Eskilstuna. Nu utreds kliniken av IVO, inspektionen för vård och omsorg för att ha använt sig av en obeprövad experimentell metod.

Foto:

Eskilstuna2019-06-25 22:44

Redan 2015 uppmärksammade en privatklinik i Uppsala att påfallande många av deras patienter fått problem efter höftartroskopiska ingrepp och beslutade att stoppa operationerna. På Västmanlands sjukhus i Västerås gjordes samma iakttagelse: En stor andel unga patienter hade fått svåra men efter höftartroskopi och 2016 lades operationerna på is även i Västerås.

Men Specialistcenter i Eskilstuna fortsatte att göra höftartroskopier i ytterligare två år. Först i april 2018 avbröt Sörmlands landsting sitt avtal gällande höftartroskopier med kliniken efter att flera patienter hört av sig med klagomål.

Artroskopi, så kallad titthålskirurgi, har länge använts för behandling av knä- och axelleder. Sedan en del år tillbaka har metoden även använts för behandling av höftleder på patienter med smärtor i ljumskar och höfter.

Men för många av de opererade patienterna har ingreppet varken betytt bot eller lindring. Istället har deras tillstånd förvärrats. Smärtorna har blivit kroniska, många av de patienter EK talat med haltar sig fram och klarar inte av att gå annat än korta sträckor. De kan varken sitta eller stå mer än småstunder, tvingas använda kryckor och äta starka smärtlindrande mediciner för att alls klara av tillvaron.

Den vanligaste anledningen till att höftledsartroskop är diagnosen FAI, femero-acetabulär inklämning. Smärtan antas uppstå när ledskål och ledkula i höften fått förändrad form genom benpålagring och därmed stöter ihop med varandra. Vid det som på fackspråk kallas CAM/pincer-resektion slipas benpålagringen bort. För denna åtgärd finns, enligt IVO, vetenskapligt stöd. Ingreppet utförs rutinmässigt på ett antal kliniker i Sverige.

Men Specialistcenter har gjort ytterligare en typ av ingrepp på patienter med diagnosen FAI, så kallad labrumrekonstruktion.

Labrum är en broskring i höftleden som fungerar som stötdämpare. Vid en labrumrekonstruktion avlägsnas skadat brosk och ersätts genom att en av patientens egna senor transplanteras från låret. Enligt IVO är detta ingrepp att betrakta som experimentellt och bör över huvudtaget inte göras utanför universitetssjukhus eller andra forskningscentra.

IVO inledde sin verksamhetstillsyn av Specialistcenter i Eskilstuna i februari 2017, men kan inte svara på när den beräknas vara slutförd.

– Just nu inväntar vi utlåtande från en dansk expert som ska titta på 12 av de fall vi fått in, säger Anna Martinsson, tillsynsläkare på IVO.

Att IVO vänt sig utomlands för en extern bedömning har att göra med att kretsen av svenska läkare med specialkunskaper inom området är liten.

– Det finns ingen dramatik i att vi vänder oss till en dansk specialist. Vi gör det enbart för att undvika eventuella frågor om jäv.

Specialistcenter har inte själv Lex Maria-anmält de skador som uppstått på kliniken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om