Spökboll och poliser på Streetgames i Årby

Det är lördag och en av de sista dagarna på påsklovet. Trots det har ett 20-tal barn samlats på Årbyskolan i idrottshallen. Det är nämligen dags för Streetgames – en idrotts- och integrationssatsning från RF-SISU Sörmland.

Mery Jerbraeil försöker springa ifrån en av ledarna och rädda en väst till sitt lag. Blir hon tagen får hon lämna tillbaka västen och försöka igen.

Mery Jerbraeil försöker springa ifrån en av ledarna och rädda en väst till sitt lag. Blir hon tagen får hon lämna tillbaka västen och försöka igen.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2021-04-11 13:35

– Vi vänder oss till idrottssvaga områden där mindre än hälften av barnen är med i någon idrottsförening, säger Amanda Hanna som är samordnare.

Streetgames i Eskilstuna finns förutom i Årby även i Lagersberg, Skiftinge och Fröslunda.

– När det är bra väder kan vi ha över 100 barn och unga som deltar. Men nu i och med coronapandemin har vi fått anpassa verksamheten lite.

undefined
Amanda Hanna är samordnare för Streetgames. "Förutom den uppenbara fördelen med förbättrad hälsa så har Streetgames blivit en gemenskap för barnen och ett hem att gå till där de får träffa riktigt bra ledare som för många har blivit deras förebilder."

Den här lördagen har barnen delats in i mindre grupper och tävlar mot varandra i olika spel och lekar. När tidningen är på plats i Årbyskolans idrottshall har de precis startat en turnering i spökboll.

– Jag blev tipsad om att komma hit från en av ledarna, säger Rawand Dervish som snart ska fylla tolv.

– Det är jättekul och man får prova på många olika saker, säger Mery Jebraeil som är 13 år.

undefined
Rawand Dervish, snart tolv, och Mery Jerbraeil, 13, är två av deltagarna på Streetgames. "Det är jättekul och man får prova på många olika saker", säger Mery Jebraeil

Ledarna är ungdomar som själva bor i respektive område och de får ledarskapsutbildning via RF-SISU Sörmland.

– De är verkligen helt fantastiska och engagerar sig i barnen även på sin fritid. De blir förebilder för barnen och visar att det finns något annat att göra än att hitta på massa dumheter, säger Amanda Hanna.

När matcherna i spökboll är i full gång öppnas dörren till idrottshallen. In kommer tre poliser i full mundering. De tilldelas snabbt varsin väst och får ta plats i varsitt lag.

– Vi brukar försöka komma förbi här när det passar med vårt jobb. Det är verkligen helt magiskt det de gör för barnen. Ledarna lägger mycket av sin fritid på detta, säger en av de kvinnliga områdespoliserna som av hänsyn till sitt arbete inte vill framträda med namn.

undefined
Tre områdespoliser i full mundering kom förbi idrottshallen på lördagen och kastades direkt in i en match spökboll.

En av ledarna är snart 18-åriga Hanya Rahimi.

– Man ser verkligen hur kul barnen har och man känner verkligen att man gör skillnad. Jag har lärt mig jättemycket och blivit mer motiverad själv till att göra bra saker. Jag tror absolut att jag kommer att ha nytta av det här i framtiden, särskilt eftersom jag pluggar barn- och fritid på gymnasiet.

undefined
Hanya Rahimi, snart 18, är en av ledarna. Det är ett svettigt jobb konstaterar hon när hon ser sminket som fastnat i munskyddet.

Idrottssatsningen har flera syften. Barnen får röra på sig, får någonting vettigt att göra på sin fritid och förhoppningen är att de ska bli intresserade av att gå med i någon idrottsförening.

– Jag kanske ska börja i en förening. Det bästa här är att man får göra många olika aktiviteter men roligast är fotboll, säger Bana Jaafar som snart fyller tolv år.

undefined
Bana Jaafar fyller snart tolv år och har fått testa många olika aktiviteter på Streetgames. Roligast? Fotboll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!