Mdh har fått i uppdrag av Eskilstuna kommun att arrangera aktiviteter under sommaren och ett av eventen är den uppfinnarskola som just dragit igång. Till den har barn i mellanstadieåldern fått anmäla sig och intresset har varit stort berättar uppfinnarlärarna Sara Hägglund och Annika Löfgren. Till vardags arbetar de bland annat på högskolans lärar- och förskollärarprogram med entreprenöriellt lärande och de ser stora skillnader i hur barn och vuxna låter sig inspireras.
– Barn är mycket mer spontana, mer nyfikna och engagerade. De vill inte sluta jobba, säger Sara Hägglund.
– Det är mer så att barnen här på kursen utbildar oss i olika saker, säger Annika Löfgren.
Rent konkret handlar uppfinnarkursen om att fundera mycket över vad som är en uppfinning och varför de kommer till. Sen återstår att klura ut hur man ska göra för att lösa ett problem eller förbättra en redan befintlig produkt. Man blandar helt enkelt diskussioner med övningar.
Ett av övningspassen handlar om att i grupp bygga ett så högt torn som möjligt av 20 spagettipinnar, 1 meter snöre, lite tejp och en marshmallow.
– Det kallas marshmallow challenge och är ett test som görs överallt i hela världen, säger Sara.
Barnen tar sig an uppgiften på största allvar. De har 18 minuter på sig och det märks på en gång att övningen lika mycket handlar om gruppdynamik.
– Det är en väldigt kreativ övning och det har visat sig att det finns två kategorier som uppvisar bäst resultat. Det är barn och arkitekter som bygger smartast och högst, säger Sara Hägglund.
Vad är det då som gör att barnens glädje över att skapa och fundera kreativt tenderar att ebba ut i vuxen ålder? Och på vilket sätt kan vuxenvärlden lära av barnen?
– Dels så tror jag att det handlar om att vi som vuxna har fått lära oss vad som är rätt och fel, vad som går och inte går och de insikterna begränsar oss. Men framför allt är det nog tyvärr så att vi vuxna blir mer och mer rädda för att göra fel. Vi kanske inte heller törs ställa "fel" frågor, säger Sara.
Både hon och Annika hoppas och tror att barnen på uppfinnarskolan kan bidra till att den ordinarie vuxenundervisningen som de bedriver på högskolan kan förbättras.
– Man får med sig tankar och idéer som vi kan använda och det kan faktiskt förbättra vår planering i hur vi lägger upp arbetet, säger Annika Löfgren.
Uppfinnareventet denna vecka följs under sommaren av ytterligare två sommarlovsaktiviteter. Den 4-5 juli är det dags för Ungt entreprenörskap, där ungdomar i högstadieåldern får lära sig mer om företagande och i början av augusti arrangeras kursen Sommarkul med teknik och vetenskap.