Tänk att inte förstå språket, att inte ha förmågan att uttrycka sig ordentligt eller att inte ens veta ordens betydelse. Det som är en självklarhet för många kan vara obegripligt för andra.
Fem till åtta procent av alla förskolebarn har någon form av språkstörning, för några av barnen tränas och växer problemet bort. För andra är det en livslång funktionsnedsättning som man får lära sig att leva med.
En språkstörning kan bero på många olika omständigheter.
— Ett vanligt problem kan vara att man inte kan böja ord och att man missar han, hon och det, säger logopeden Ulrika Morris på logopedavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Ett barn i femårsåldern vet i regel hur språket fungerar grammatiskt och kan bygga upp meningar.
En orsak till språkstörning kan vara att barnen är hyperaktiva och därför har svårt att lära sig nya ord, en annan orsak kan vara autism.
Men det behöver inte vara så allvarligt alla gånger.
— Om barnen har problem med uttal av någon bokstav eller sätter in ett "h" i början av varje ord, så är det ett mindre problem, enligt Ulrika Morris.
— Uttalet är som glasyren på kakan. Språket har så många andra dimensioner, säger hon och visar en skiss som ser ut som ett hus med flera olika funktioner. Bland annat så är skissen uppdelat från förståelse, alltså att man förstår ordens betydelse. Den andra delen står för uttrycket, att man kan göra sig förstådd.
När man ser skissen och hör Ulrika berätta om hur språket fungerar så förstår man att det som verkar enkelt i själva verket är en komplicerad process.
Sedan en tid ordinerar logopeder språkpiller till barnen. Språkpiller är ett recept på lämplig bok som kan stimulera just det barnet med sitt unika problem.
Hemma tränar barnet på sina svagheter i språket med hjälp av den rekommenderade boken och tillsammans med föräldrarna.
Nyligen har Sörmlands Logopedmottagning startat ett samarbete med stadsbibliotek, länsbibliotek, resurscenter och stödcenter i Sörmland för att bygga upp en bokbank. Tanken är att samarbetet ska hjälpa till att ta fram flera böcker som barnen kan träna med.