Mattias Johansson vid Energimarknadsinspektionens Konsumentkontakt berättar att elpriserna har varit relativt låga under en längre period.
– Rörligt låg i genomsnitt på 98 öre i oktober. I december 2010 hade vi en topp på 166 öre.
Ska man välja rörligt eller fast elpris inför vintern?
– Du ska välja efter din egen ekonomi. Har du marginaler och har råd med en plötslig uppgång kan du ta rörligt. Då kan du också dra nytta av när priserna sjunker. Har du små marginaler och vill kunna planera din ekonomi är fast pris att föredra. Då vet du vad elen kommer att kosta varje månad, säger Mattias Johansson.
Faraz Azima är vd på elskling.se som är en sajt för jämförelse och byte av elavtal.
– Det är inte så stora prisskillnader längre mellan fast och rörligt. Det har att göra med att förväntningarna framåt är att elpriset varken ska bli mycket högre eller lägre. Även om det skulle bli kallt och kärnkraften stannar upp kan vi fortfarande importera el från kontinenten till en mycket lägre prisbild än vad det var för ett par år sedan.
Faraz Azima berättar att de som för ett år sedan tecknade ett fast ettårsavtal fick ett elpris på cirka 39 öre utan skatt och moms, medan de som tecknade rörligt avtal fick ett pris på 35 öre.
– Skillnaden för ett villahushåll i Eskilstunaområdet är att de som har haft rörligt betalat ungefär 1 000 kronor mindre än de som tecknade fast. Binder man på ett år i dag hamnar priset på ungefär 34 öre medan det rörliga priset ligger på 30 öre. Att teckna rörligt i dag, givet att priset stannar där, skulle innebära att man får betala 800 kronor mindre under det kommande året.
Enligt Faraz Azima förväntar sig marknaden att elpriset ska stiga med cirka tio procent under vintermånaderna december, januari och februari. Han berättar att under oktober valde 66 procent fastprisavtal, 31 procent rörligt och tre procent mixavtal.
– Vad vi ser nu under oktober är att en majoritet återigen väljer att binda sitt elpris. Det kan ha att göra med att man tycker att priset är lågt. Att det är ett bra läge att binda.
Faraz Azima tycker att man ska jämföra priser och avtal mellan olika elhandlare.
– Man ska ta det som är billigast. Man ska jämföra priserna på nätet.
Mattias Johansson vid Energimarknadsinspektionen berättar att cirka 700 000 elkunder i Sverige fortfarande har så kallade anvisningsavtal. Ett sådant avtal får den som inte har gjort ett aktivt val, till exempel i samband med en flytt. 15,8 procent av alla kunder har anvisningsavtal.
– Jättebra att andelen sjunker, men det är fortfarande alldeles för många som ligger på dessa onödigt dyra avtal, säger Mattias Johansson.
Han berättar att dessa kunder i genomsnitt betalar mellan 20 och 25 procent mer än om de valt ett fast eller ett rörligt avtal i stället.
Fråga: Har du fast eller rörligt elpris?