Ny lag ska stoppa stök på bibliotek

Nu träder en ny lag i kraft som gör det möjligt för bibliotek och badhus att porta bråkiga besökare från sina lokaler. På Eskilstuna stadsbibliotek är man tveksam till lagändringen. "Det kan skicka ut fel signaler", säger Birgitta Edvardsson, enhetschef.

På Eskilstuna stadbibliotek är man osäker på huruvida lagändringen kommer gynna verksamheten: "På våra små enheter i stadsdelarna kan detta skicka ut fel signaler", säger Birgitta Edvardsson, enhetsschef, Eskilstuna stadsbibliotek.

På Eskilstuna stadbibliotek är man osäker på huruvida lagändringen kommer gynna verksamheten: "På våra små enheter i stadsdelarna kan detta skicka ut fel signaler", säger Birgitta Edvardsson, enhetsschef, Eskilstuna stadsbibliotek.

Foto: Arkivbild/Caroline Linnakallio, Louise Falk Enfors

Eskilstuna2022-07-02 08:04

Över ett år har gått sedan lagen om tillträdesförbud till butik instiftades – vilket ger butiksinnehavare rätt att avvisa besökare som begår brott eller trakasserar personal eller besökare. Från och med den 1 juli utvidgas lagen till att omfatta även badanläggningar och bibliotekslokaler.

Det är upp till badhusen och biblioteken själva att avgöra huruvida de vill att en person ska förbjudas tillträde – efter begäran till åklagare som tar beslut om förbudet ska gälla.

På Eskilstuna stadsbibliotek är man tveksam till lagändringen och osäker på hur förbudet ska kunna genomföras i praktiken.

– Det är inte bara att porta människor, det är det sista man tar till. Här på stadsbiblioteket finns det många som jobbar, så hur ska man känna igen en person som är portad. Det är inte helt enkelt, säger Birgitta Edvardsson, enhetschef, Eskilstuna stadsbibliotek.

Statisk från Åklagarmyndigheten visar att 62 procent av alla ansökningar om tillträdesförbud till butiker avslogs under första året. Birigitta Edvardsson är kritisk till huruvida lagändringen kommer gynna biblioteksverksamheten.

– På våra små enheter i stadsdelarna kan detta skicka ut fel signaler. Man måste tackla frågorna på ett annat sätt. Till exempel att prata med personen i fråga och avhysa de som inte följer reglerna. Och är det hotfulla situationer så har vi rutiner för det, säger Birgitta Edvardsson.

undefined
Stök och bråk på biblioteken är långt ifrån ett nytt fenomen – men efter pandemin har det blivit lugnare på Eskilstuna stadsbibliotek.

Stök och bråk på biblioteken är långt ifrån ett nytt fenomen, men efter pandemin har det blivit lugnare, berättar Birgitta Edvardsson.

– Vi tog bort nästan alla sittplatser under pandemin, och de som besökte biblioteket kom snabbt in och snabbt ut. I dagsläget har vi inte några större problem med stök och bråk, men detta kan ändras, säger hon.

I dagsläget har lagändringen inte föranlett några större diskussioner bland bibliotekspersonalen. Det finns ordningsregler som besökare måste följa, och det är det man förhåller sig till.

– Om det är stökiga gäng så vill vi hantera det på annat sätt. Men om det är någon som utsätter personal eller besökare för trakasserier, då kan det bli nödvändigt, säger Birgitta Edvardsson.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud riskerar upp till sex månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!