Stålfabriken i Torshälla miljoninvesterar och nyanställer

För första gången på flera år tar Outokumpu emot sommarjobbare till fabriken i Nyby. Anledningen är att företaget investerar för att producera fler klimatsmarta delar till fartygsindustrin. "Tidigare år under semesterperioden har vi stängt fabriken. Nu behöver vi köra hela semestern också", säger platschef Mats Benson.

Mats Benson, platschef på stålföretaget Outokumpu utanför Eskilstuna.

Mats Benson, platschef på stålföretaget Outokumpu utanför Eskilstuna.

Foto: Philip Johnsson

Eskilstuna2019-04-19 14:30

Med sina drygt 250 anställda är stålföretaget en av kommunens största arbetsgivare. Eskilstuna är en av fyra produktionsorter i Sverige inom koncernen.

Utvecklingen har varit positiv den senaste tiden, trots att USA:s president Donald Trump förra året införde ståltullar som slog direkt mot svenska stålföretag.

– Det är 25 procent extra tullavgift för amerikanska kunder som importerar stål från andra länder. Vi påverkas också av det här i vår verksamhet med något mindre inkomster från USA, men vi gör så pass specialiserade produkter att de fortfarande måste köpa in från oss när de inte hittar en lokal amerikansk tillverkare, säger Mats Benson, platschef på Outokumpu i Nyby.

43-åringen är relativt ny på sin post då han började i maj förra året. Han har dock jobbat inom koncernen i 17 år, främst med försäljning.

– Det som är skillnaden nu är att man som platschef får ett helhetsansvar över hela vår produktionsanläggning. Det handlar om ha koll på att vi uppfyller alla miljökrav, arbetsmiljökrav och att vi har rätt kompetens på plats, säger Mats Benson.

Just kompetensen är något som företaget just nu ser över.

– Det känns fantastiskt kul. Nyby är inne i en tillväxtfas där jag kommer in precis när vi tar ett steg framåt. Fartygsindustrin i hela världen investerar för fullt och vi har en stor efterfrågan specifikt för avgasrening till fartyg. Där finns det ett krav som börjar gälla 2020, att de inte får släppa ut hur mycket svaveldioxid som helst.

– Det finns då två alternativ, antingen att rena avgaserna eller byta bränsle. Att byta bränsle är en stor apparat och det tar lång tid, medan det är lättare att rena avgaserna. Det vi tillverkar här går rakt in mot det. Kopplat till detta behöver vi ser över vår anläggning och personalbehovet, fortsätter han.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi har pågående investeringar i år på ungefär 50 miljoner kronor. Hälften av det är för en del av vår linje för att kunna producera de här produkterna i större volymer, säger Mats Benson.

Extra personal kommer att behövas även i sommar, då produktionen normalt brukar vara stoppad under några veckor.

– Tidigare år under semesterperioden har vi stängt fabriken och gjort underhållsarbeten. Nu behöver vi köra hela semestern också, därför ska vi ta in 40 stycken sommarvikarier. Då gör vi underhållsstoppen löpande hela tiden i stället, säger han.

De kommer även behöva nyanställa tre processingenjörer.

– Det är en bristvara inom industrin. Vi har ett mål som Sveriges riksdag satt upp, att industrin ska vara koldioxidneutral 2045. Processingenjörernas roll är att titta på just det här långsiktiga, strategiska tänket hur vi kan förbättra och förädla vår process, säger han.

Två personer som nyligen börjat jobba i fabriken är Pontus Pesonen, 28, och Emilia Wallin, 27.

– Jag började i höstas och har fått göra allt möjligt. Nu ska jag lära upp mig till att bli försteman. Det är intressant, kul kollegor och jag gillar att skita ner mig lite. Så småningom vill jag bli chef, säger Emilia Wallin som närmast kommer från godisbranschen.

Pontus Pesonen har jobbat inom livsmedel och bygg och blir nu upplärd som reserv.

– Om någon är sjuk eller borta kan man hoppa in på den positionen, så det kräver en del multikompetens. Planen är att bli veteran här. Jag gillar att lära ut saker, så kanske kan jag bli någon form av instruktör, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!