Stålforsföräldrar reagerar på skolflytt

Hur ska alla få plats? Ska klasser splittras? Förstår man inte att oron är stor och att massor av rykten är i omlopp? Och framförallt: varför har inga föräldrar fått vara med och påverka? Är det demokrati?

Eskilstuna2010-03-08 21:50

Frågorna hopade sig men svaren uteblev, när föräldrarna till barnen i klass 7 F Teknik i Stålforsskolan hade dragit ihop till föräldramöte i skolan i går kväll. På dagordningen fanns en enda punkt: den föreslagna flytten av elever från Fröslundaskolan till Stålforsskolan.

– Det här är bara ett enda stort frågetecken. Ändå är det våra barn det handlar om, säger föräldern Peter Ludwigsson.

Vill se konsekvenserna

Föräldrarna har med stigande förvåning läst det som skrivits i media om skolflytten.

Någon egen, vettig information från skolledning eller politiker säger de sig aldrig ha fått. Än mindre har de blivit inbjudna till någon sorts diskussion, eller samverkan för att få vara med och påverka. Och det tycker de är mycket märkligt.

– Man har ju fått intryck av att man vill att vi föräldrar ska vara med och vara delaktiga, säger Marianne Boström.

Hon efterlyser en konsekvensbeskrivning av skolflytten och en kvalitetssäkring.

Och hon liksom alla de andra föräldrarna i klassen betonar att de inte hyser något agg till Fröslundaeleverna eller deras föräldrar.

– Det här handlar inte om något ”vi eller dom”. Men det här är redan Sveriges största högstadieskola och hur ska alla få plats? Också elever har rätt till en bra arbetsplats, säger en annan förälder.

– Ska klasser splittras?

– Vilka ska flytta ut härifrån?

– Hur ska organisationen fungera?

– Vad säger brandmyndigheterna?

– 150 elever ska hit, pedagoger dessutom. Det finns inte plats för alla.

Pratade sig samman

Föräldrarna i klassen hade samlats till mötet i går kväll för att prata sig samman och förbereda sig inför ett möte i Stålforsskolans aula på måndag kväll nästa vecka.

Skolledning och politiker har då kallat till informationsmöte. Men eftersom föräldrarna nu har hört att beslutet om skolflytten ska klubbas redan den 18 mars, känner de att det inte finns en chans att påverka beslutet. Och hur kan man kalla det demokrati? Eller delaktighet?

– Det konstiga är att det är så tyst om det. Så medvetet tyst. Locket är på. Massor av oro och rykten är i omlopp. Och samma oro måste ju finnas i Fröslunda, säger Anna-Carin Söderlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om