Stämpla in och dra i nödbromsen

Är tid en bristvara eller är det enda vi har? Människor har i alla tider och i alla åldrar haft olika sätt att förhålla sig till tid. I Eskilstuna Stadsmuseum öppnar nu en utställning som speglar vår relation till tid.

Foto:

Eskilstuna2016-01-20 16:30

"Det ligger i tiden" heter utställningen som är producerad av Anna Hadders vid Regionmuseet Kristianstad och formgiven av konstnärerna Eric Langert och Per Petersson från Göteborg. Anna Hadders har under processen samarbetat med olika ungdomsgrupper i Kristianstad och studenter vid högskolan i Skövde, berättar hon när hon visar utställningen inför öppningen den 22 januari.

Konstnärerna har gett den interaktiva utställningen en cool steampunk-kostym, och det rostiga och industriromantiska uttrycket smälter väl in bland Eskilstuna Stadsmuseums ångmaskiner andra permanenta utställningsföremål. I kombination med utställningens digitala stationer känns "Det ligger i tiden" aktuell och angelägen.

Besökaren möts av en stämpelklocka, något som är ett genomgående tema i utställningen. Att stämpla in blir en symbolisk handling som speglar det paradigmskifte som kommit att prägla vår tid. Att man gick från att köpa våra produkter till att köpa vår tid, säger Anna Hadders.

Men stämpelklocksstationerna fyller också en annan funktion. Här kan besökaren stanna upp, ta ett kort och stämpla in. Då kommer frågor upp på en skärm som man kan svara på, frågor som handlar om den egna relationen till tid.

Utställningen erbjuder olika möjligheter att undersöka begreppet tid ur olika aspekter. I en spektakulär mekanisk maskin får man lära sig om tidmätningens historia och i en annan station kan besökaren skapa ett personligt ljud för avkoppling.

– En utställning om tid måste ju ha en vägg med klockor. Här fick Eric Langert gå loss, säger Eva Hadders.

Här finns verkligen en uppsjö av realistiska och mer fantasifulla och humoristiska ur som mäter både det ena och det andra. Mest anslående är kanske en av Eric Langerts biologiska klockor som "mäter" kvinnor menstruationscykel och är kopplad till ett tryckkärl.

Tidstjuvar är också något många gärna talar om. Begreppet avhandlas bland annat vid en station som är inspirerad av Michael Endes roman "Momo - eller kampen om tiden" som handlar om en flicka som bekämpar gråklädda mystiska män som lurar folk att "spara" tid men i själva verket stjäl den. Parallen till vår tids tekniska hjälpmedel och medier som slukar tid dras bland annat genom att man får testa specialdesignade elektroniska Momo-spel som inte går ut på något.

– Man slösar sin tid på att spela dem, helt enkelt, säger Eva Hadders.

Om man tycker att tiden rusar för fort finns också en möjlighet att sätta i en fiktiv tågkupé som fungerar som en tidskapsel där man gärna kan sitta ett tag och ta del av landskapet som passerar eller se vad som händer om man verkligen tar tag i nödbromshandtaget och drar. Resande, förflyttning och tidtabeller är intimt förknippat med tid, idrottsresultat och mer livsavgörande tidfrister deadlines. Sådana tidsaspekter tas upp i berättelser om idrottsmän, livstidfångar och ett barn som väntar i donationskön på ett nytt hjärta.

För tiden går, obönhörligt och demokratiskt.

– Det enda vi kan göra är ju att förhålla oss till den. De flesta av oss har ett val. Din tid är din, säger Anna Hadders.

Till utställningen kommer också att arrangeras föreläsningar om stress och stresshantering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om