En epok har försvunnit – här är skyltens nya hemvist

När Hedbergs Dam i Eskilstuna stängde sina dörrar vid årsskiftet, blev stadens mest älskade skylt plötsligt en gåta. Vart har den stora, lysande reklamskylten tagit vägen? Svaret är lika färgstarkt som skylten själv: en passionerad skyltjägare vid namn Fredrik Åström.

Fredrik Åström hoppas att fler människor ska få upp ögonen för värdet i att bevara gamla reklamskyltar.

Fredrik Åström hoppas att fler människor ska få upp ögonen för värdet i att bevara gamla reklamskyltar.

Foto: Montage

Eskilstuna2024-07-30 06:57

Nyheten i korthet

  • Den ikoniska reklamskylten från Hedbergs Dam i Eskilstuna har hittat ett nytt hem hos samlaren Fredrik Åström, känd för att bevara gamla reklamskyltar.
  • Skylten, som nu pryder Dufweholms Herrgård i Katrineholm, har genomgått en omfattande renovering och är en del av Sveriges största samling av gamla reklamskyltar.
  • Trots det omfattande arbete och kostnader som lagts på att bevara skylten, menar Åström att neonskyltar generellt inte har samma samlarvärde i Europa som i USA.

Fredrik Åström är ingen främling när det gäller att bevara kulturarv. Hans samlingsintresse väcktes redan i barndomen, tack vare hans pappa som började samla gammal reklamhistoria på 1960-talet. Fredrik har sedan dess fortsatt att bygga på denna samling, vilket har resulterat i Sveriges största samling av gamla reklamskyltar och relaterade föremål.

Skyltens nya hem är nu på Dufweholms Herrgård i Katrineholm, där den nu pryder miljön tillsammans med flera andra historiska skyltar.

– Det var synd att skylten skulle försvinna från stadsbilden. Jag ville bevara den och ge den en ny chans att lysa upp en ny plats, säger Fredrik Åström.

undefined
Hedbergs Dam-skyltens renovering är också en del av ett större projekt där familjen Åström har återställt andra kända skyltar från olika delar av Sverige. En av de mest anmärkningsvärda skyltarna som han har restaurerat är den från Sankt Eriksplan i Stockholm, som utsågs till en av de finaste neonskyltarna från 1937.

Hans passion för att bevara och renovera gamla skyltar har lett till att många ikoniska skyltar fått nytt liv. Hedbergs damskylt, som nu är en del av denna samling, är inget undantag.

Fredrik Åström berättar att han fick nys om skyltens öde när han såg att butiken skulle stänga. Han kontaktade då fastighetsägaren och erbjöd sig att ta tillvara på skylten. Butiksägaren skänkte skylten till honom som en gåva. Samlaren genomförde en omfattande renovering av skylten för att återställa den till dess forna glans.

– Skylten är välgjord från grunden och är oerhört tung då den är tillverkad av kraftig kopparplåt. Den hade också många neonrör som behövde bytas ut. Vi har nu placerat den på ett rött staket i vår samling och planerar att tända upp den till hösten. Den omfattande renoveringen har kostat över hundratusen kronor, berättar Fredrik Åström.

undefined
Fredrik Åström hoppas att fler människor ska få upp ögonen för värdet i att bevara gamla reklamskyltar.

Trots det stora engagemanget och de betydande arbete som lagts ner på att bevara skylten, är det tveksamt om skylten har ett högt ekonomiskt värde på marknaden idag, menar Fredrik Åström. Han förklarar att neonskyltar generellt inte har uppnått samma samlarvärde i Europa som de har i USA.

– Internationellt sett är neonskyltar väldigt eftertraktade, särskilt i USA. Men i Europa har det ännu inte riktigt nått samma nivå av intresse. Många skyltar har också styckats sönder, vilket har påverkat deras samlarvärde, säger han.

undefined
Svenska Kulturpärlor ägs och drivs av familjen Åström, som sedan början av 1980-talet har arbetat för att främja turism och gästfrihet i Sörmland.
undefined
I början av 1980-talet tog Fredriks föräldrar, Göran och Emmy Åström, över pensionatet Plevnagården i Malmköping. Plevnagården hade tidigare varit ett gammalt militärsjukhus som hade stängts.
undefined
Familjen Åström har idag en av Sveriges största samlingar av svensk produktreklam.
undefined
Klädbutiken Hedbergs dam öppnade i början av 1950-talet och har hela tiden legat i samma lokal i hörnet Drottninggatan-Kungsgatan.

Men Fredrik Åströms samling sträcker sig långt utöver Hedbergs damskylt.

– Jag har allt från emaljskyltar till litograferade plåtskyltar, både stora och små, som speglar olika tidsperioder och platser. Men jag samlar inte bara på skyltar; jag har också gamla förpackningar, burkar och andra reklamrelaterade föremål som jag tycker är fascinerande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!