Lågkonjunktur, skenande matpriser och högre ränta är något som påverkar konsumenternas köpvanor. Det är något som slår mot de flesta branscher, men för livsmedelshandeln har även december i år varit en stark månad. Tidningen har pratat med några av Eskilstunas större aktörer som ger sin bild av läget.
– Jul- och nyårsveckan är tillsammans med påsken och midsommar de absolut största försäljningsveckorna på året och då är det oerhört viktigt att butiken är fulladdad med både varor och inspiration så att kunderna hittar vad de vill ha, säger Carina Palm på City Gross.
De två sista dagarna innan nyårsafton har de uppemot 4 000 betalande kunder i butiken per dag och enligt Carina Palm har verksamheten haft en stark tillväxtkurva under lång tid.
– Vi har sålt enorma mängder av färsk svensk oxfilé, men även entrecote och biff. Sen går det ju väldigt mycket exotiska frukter, färska kryddor, dricka och snacks så klart.
Liknande tongångar hörs från kollegan Stora Coop i Eskilstuna och butikschefen Jonas Lidhammar.
– Vår decemberförsäljning är något starkare än i fjol och det märks att många vill unna sig något extra inför nyår. I januari däremot befarar vi att kunderna går tillbaka till lite mer återhållsamhet, säger han.
Tommy Kåmark, som driver Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna, har lagt märke till flera förändringar i kundernas köpmönster de senaste månaderna, men inför nyår ångar försäljningen på för full kraft.
– Det är inte självklart att beteenden ändras bara för att det är sämre tider. Vi har märkt att intresset för blommor och julgrupper gått ner och i år har kunderna snarare köpt tre burkar sill – mot fem som i fjol.
– Godisförsäljningen har däremot skjutit i höjden och till nyår ska många kunder ha både oxfilé och hummer, säger han.
Ica Ekängen hade närmare 4 000 kunder i butiken dagen innan nyår och när tidningen hälsar på strax innan lunch på fredagen är det tryck kring kött-, fisk- och delikatessdiskarna.
– Vi fick tilldelning på 600 humrar och 1,2 ton svensk oxfilé till nyår. Det kommer att ta slut. Jag hade gärna tagit hem mer oxfilé om möjligheten fanns, säger Tommy Kåmark.