Bakgrunden till byggplanerna är det stora behov av nya gruppboenden som bedöms finnas i kommunen. Tre nya boenden har nyligen färdigställts och sju till är planerade.
Det handlar dels om LSS-boenden för sex personer, dels om så kallade SoL-boenden för upp till tio personer inom socialpsykiatrin.
– Vi behöver bygga ett nytt boende om året, sa Maria Skoghill, avdelningschef för LSS-boenden på kommunen, till tidningen i somras.
Att nya boenden behövs beror på att många befintliga anläggningar är nedslitna men också på en ambition att ta hem personer som placerats externt i andra kommuner.
Det boende som planeras i Ärla är tänkt för personer med psykisk ohälsa och beroendeproblematik.
– Det är ett korttidsboende och det handlar om personer som behöver stöd tillfälligt. De kommer få mycket professionell hjälp av personal som finns på plats dygnet runt, säger Anders Karlsson, verksamhetschef för område funktionshinder på vård- och omsorgsförvaltningen.
Enligt den bygglovsansökan som lämnades in av Kfast i juni består anläggningen av en huvudbyggnad och åtta fristående stugor med placering på fastigheten Uddetorp 1:1-4. Marken, som ägs av kommunen, ligger i ett skogsområde en bit utanför samhället, väster om vägen som går till Hällberga.
Den 23 augusti skickade bygglovsavdelningen ut ett informationsbrev till de Ärlabor som ansågs berörda av planerna där de gavs chansen att lämna synpunkter.
Cirka 50 personer har inkommit med yttranden varav den absoluta merparten uttrycker en stark oro för byggplanerna.
Så här låter några av rösterna:
”Jag kan för mitt liv inte begripa hur ni ens kan tänka tanken att bygga något dylikt i närheten av en småbarnsskola. Vi föräldrar i Ärla är livrädda för just detta.”
”Vi kommer bli drabbade av de här vårdtagarnas psykoser och utåtagerande. Om bygglovet mot förmodan skulle gå igenom skulle vi känna oss otrygga i vår bostad och vardag.”
”Jag anser att denna nybyggnation inte kommer att gynna Ärlabornas trygga boendemiljö. Väljer ni att bygga, hoppas jag på att marknadspriserna inte minskar!”
Laith Leffe Al-Ameri är Kfasts projektledare för bygget.
– Vi har fått i uppdrag av vård- och omsorgsförvaltningen att projektera för ett gruppboende och vi vet av erfarenhet att många människor är negativa till den här typen av boenden rent generellt. Vi har tittat på alternativa placeringar men bedömt den här platsen som lämplig utifrån en rad parametrar som vi måste förhålla oss till.
Dit hör allt från tekniska behov, markförhållanden, vägar och VA-lösningar såväl som avståndsanpassningar för de brukare som ska bo där, personal samt de närboende.
– Det ligger en bra bit bort från samhället men vi kan inte bygga ett boende fem kilometer bort från en tätort. De här brukarna ska inte vara inlåsta, det är inte ett fängelse vi bygger. De har behov av stöd och det känns orättvist att peka ut den här gruppen som oönskade. Jag säger inte att oron bland de närboende är obefogad men att den delvis bottnar i okunskap, säger Laith Leffe Al-Ameri.
Ansökan bereds av bygglovsavdelningen som räknar med att komma med ett förslag till beslut under hösten.
– Utifrån alla yttranden som har inkommit får vi på kommunen fundera vidare på hur vi kan sköta informationen framåt – kanske redan innan ett bygglov lämnas in, säger bygglovschefen Sofia Lindén.
Slutligt beslut fattas av politikerna i stadsbyggnadsnämnden.