Start för hovrättens förhandlingar om miljardsvindeln i Kraft och Kultur

På tisdagen börjar rättegången i Svea Hovrätt mot Boris Benulic. Han har överklagat tingsrättens fängelsedom för miljardsvindeln i Kraft och Kultur.

Eskilstuna2016-09-06 07:00

– Han upplever hela situationen som overklig. Han kan fortfarande inte förstå att det fortfarande pågår eftersom han är så övertygad om att han inte har gjort något fel, säger Boris Benulics försvarsadvokat Hans Strandberg.

Boris Benulic, tidigare vd för Kraft och Kultur, dömdes i juli förra året till fängelse i tre år och sex månader för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Han fick även näringsförbud i fem år.

Dessutom dömdes två tidigare chefer på Kraft och Kultur, en 57-årig man och en 39-årig man, för medhjälp till grovt bokföringsbrott till villkorlig dom. En 48-årig kvinna som åtalats för medhjälp till grovt bokföringsbrott friades.

Benulic ska enligt tingsrättens dom ha manipulerat Kraft och Kulturs räkenskaper så att förlust vänts till vinst. När svindeln avslöjades av det norska moderbolaget Troms Kraft 2011 saknades 1,8 miljarder kronor i bokföringen.

Kraft och Kultur var vid tiden för avslöjandet det sjätte största elbolaget i Sverige. Det sålde miljövänlig elkraft med siktet inställt på kunder som var intresserade av både miljö och kultur. I verksamheten fanns bland annat en kulturbutik i Eskilstuna och en tidskrift.

Boris Benulic och den 57-årige man som dömdes för medhjälp har överklagat sina domar.

– Vi upplever att när Troms Kraft har konstaterat att det har uppstått brister eller förluster har man försökt skjuta över dem på Kraft och Kultur och skylla dem på Boris Benulic och få honom att bära hundhuvudet för det här, säger Benulics försvarsadvokat Hans Strandberg.

Även 39-åringen överklagade sin dom, men har nu tagit tillbaka sitt överklagande. Kammaråklagare Ted Murelius menar att det inte har någon betydelse för bevisningen mot Benulic och 57-åringen vid rättegången i hovrätten.

– Då har man ju en inspelning i ljud och bildfil som man spelar upp från tingsrättens förhandling, säger Ted Murelius.

Benulics försvarsadvokat Hans Strandberg menar att det kan finnas taktiska skäl till att 39-åringen tagit tillbaka sitt överklagande.

– Att han återkallar är inte så konstigt i sig eftersom han har fått en väldigt mild dom i förhållande till vad han döms för. I övrigt har det inte så stor betydelse för vår del. I och för sig hade det väl varit bra att ha honom i rättegången eftersom vi menar att hans roll i hela det här skeendet är oklar.

Ted Murelius och vice chefsåklagare Lennart Gollard har inför hovrättsförhandlingen yrkat på skärpta straff för Benulic och 57-åringen.

– Vi tycker att de här brotten förskyller ett högre straff än vad som utdömdes av tingsrätten. Vi tycker att en mer riktig bedömning ligger i trakterna kring fem år, säger kammaråklagare Ted Murelius.

– Det var en väldigt stor brist i balansräkningen tack vare att man blåst upp balansräkningen. Vi menar att man hade tagit upp tillgångar som man helt enkelt inte hade. Man gav alltså en helt felaktig bild av bolagets ekonomiska ställning.

Han säger att åklagarsidan kommer att ta upp viss ny bevisning i hovrätten.

– Den nya bevisning som åberopats i hovrätten, bland annat nya vittnesförhör, syftar till att klarlägga omständigheterna kring hur den interna utredningen gjordes och vilka slutsatser som kan dras på det underlaget.

– Den interna utredningen är Kraft och Kulturs interna utredning. De rapporter som på begäran har överlämnats till Ekobrottsmyndigheten är till stor del grundade på den interna utredningen.

Boris Benulics försvarsadvokater Hans Strandberg och Olle Kullinger är kritiska till Ekobrottsmyndighetens utredning.

– En sensationell krydda i det här är att på fråga har Ekobrottsmyndigheten förklarat att den inte har gjort någon kvalitetssäkring av de uppgifter som man har fått från målsägarna som också är kärande i miljardmål mot revisorerna, säger Olle Kullinger.

Han menar att förutsättningarna har förändrats på flera sätt inför rättegången i hovrätten.

– En annan spektakulär omständighet är att parterna är överens om att tingsrättens domskäl vilar på felaktig grund. Man anförde från åklagarhåll i tingsrätten att man hade kontrollerat uppgifterna från Troms Kraft mot något som man kallade Datavaruhuset, som alltså var en egen databas som upprättades och som skulle uppfylla alla krav. Nu under tiden mellan rättegångarna har man kommit fram till att det inte skedde någon sån kontroll.

Svea Hovrätt har planerat för att rättegången ska pågå i nästan två månader. Under den perioden kommer det att hållas huvudförhandling två-tre dagar i veckan.

Den tidigare Eskilstunabon Boris Benulic är numera bosatt i Solna. Han är 61 år gammal och ägnar sig enligt sina advokater i dag åt någon form av författarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om