Ulf Kristersson är säker på att han reagerade precis som de allra flesta andra svenskar gjorde när nyheten om den ihjälskjutne gymnasieeleven utanför Rekarnegymnasiet kom på skärtorsdagen.
– Man tänkte "nej inte en gång till, och mitt i påskförberedelserna!" Mordet på 18-åringen väckte en enorm ilska och förtvivlan. Men sen går dagarna och man får andra saker att tänka på.
Det är svårt, menar Kristersson, att ta in vidden av ett så bestialiskt mord. Det är lättare att stänga av tankarna. Tills det händer igen – som nu när en 25-årig man sköts till döds i Fröslunda på måndagskvällen.
– Läget är ju precis så fruktansvärt som vi sagt länge nu, och vi behöver göra väldigt stora insatser om vi ska kunna stoppa utvecklingen. Regeringen får kritik för att vi är beredda att gå långt för att bekämpa gängkriminaliteten. Men det finns inget alternativ.
Ulf Kristersson som själv pluggade på S:t Eskil under gymnasietiden, och vars ena dotter gått på Rekarne, konstaterar att dådet utanför skolan därmed kommer lite extra nära.
– Jag kan ju kvarteren väl. Att vi skulle komma till den här verkligheten hade man ju som gymnasist i stan aldrig nånsin kunnat drömma om. Det kunde väl vara lite ruffigt och bråkigt i Eskilstuna på 80-talet också, men det här läget är så långt ifrån den utveckling man tänkt sig som det går.
Vad skulle du vilja säga till den mördade elevens klasskamrater om du stod framför dem?
– Först att jag verkligen förstår och delar deras sorg och förtvivlan. Det måste man säga – och mena det. Sen skulle jag förklara att jag i min roll är beredd att göra saker som verkligen biter på brottsligheten och får stopp på utvecklingen. Jag skulle berätta att när Danmark hade likadana problem tog det dem tio år att vända utvecklingen. Vi kopierar det danska konceptet i hög grad.
Det har varit många kraftfulla politikeruttalanden den senaste veckan, om att elever med kriminella kopplingar måste kunna stängas av från skolorna. Har du något annat att hälsa tonåringar, som är ledsna och rädda för det allt hårdare samhället, än att bråkstakar ska portas från undervisningen?
– Båda tankarna är lika angelägna. Tidiga insatser för att ge våra barn trygga möjligheter att klara skolan och komma in i samhället är jätteviktiga. Men de som redan begår brott och är farliga för andra, de som springer omkring med skyddsvästar och handgranater på skolorna, dem krävs det hårda tag mot.