Ersättarna, Nina Hemmingsson och Stefan Einhorn var nämligen lysande.
– Jag är inte Ken Ring, förlåt mig, säger Nina Hemmingsson som inledningsord och redan där får hon publiken på sin sida.
Nina berättar hur hon kom hem till Sverige efter fyra års studier på Konstakademin i Trondheim.
– Då hade jag en bebis med mig och jag hade inte snott den, säger Nina som bara ville vara ensam och teckna.
– Vilket passade utmärkt då jag bara behövde en penna och ett papper, fortsätter hon.
Nina visade prov på en lång rad satirteckningar hon gjort genom åren och där de flesta är enrutingar med ett klart budskap och där hon själv ofta spelar huvudrollen i dråpliga situationer.
– Ju äldre jag blir desto fler tanter blir det i mina teckningar, säger Nina som ofta blir kallad feministisk serietecknare och ännu oftare får frågan hur det känns att vara kvinnlig serietecknare.
Något hon är väldigt trött på.
Hennes serieteckningar kan ses på Aftonbladets kultursidor och hennes senaste bok är "Snyggast på festen".
Kvällens andra "reserv" är författaren, läkaren och professorn Stefan Einhorn som även han inleder med lite publikfrieri.
– Jag ser inte alla i publiken och det är lite synd då Eskilstunabor är så vackra, säger Stefan och intygar att han är oerhört laddad.
– Sitter man på reservbänken vill man ju prestera.
Stefan Einhorn förklarar att undersökningar visar att generositet ger samma kick som droger och sex innan han drar en lång rad kortisar från sin nya bok "De nya dödssynderna".
– Det vi ogillar allra mest är falskhet – ändå ljuger vi i genomsnitt åtta gånger om dagen, påstår Stefan medan publiken protesterar försiktigt.
– Våra vanligaste lögner är: Tack, jag mår bra, kul att se dig och jag ringer sen, säger han och åhörarna nickar mer förstående.
Slutligen ber han publiken resa sig och göra som han säger – inte som han gör – med den följd att alla i Lokomotivet blir grundlurade två gånger om.
– Men ni är inte sämre än andra, alla går på den där finten, tröstar Stefan Einhorn.
Först ut för kvällen är Tove Alsterdal som inledde med en dikt av Gustav Fröding innan hon berättar att det är vanliga människor och kärlek i hennes kriminalromaner. Vi fick även reda på att Deckarakademin i Eskilstuna nominerat hennes bok till Årets bästa deckare.
Elin Olofssons "Till flickorna i sjön" är en bok till alla som försökt vara normala i till exempel ett radhusområde, men även till pojkarna som gick vilse och den flicka de tuffa grabbarna var grymma mot när Elin var 16 år.
Det är historikern, ledarskribenten och journalisten Henrik Berggren som knyter ihop årets gästabud. Henrik slog igenom med biografin "Underbara dagar framför oss" om Olof Palme, men efter all research inför den ville han skriva mer intimt och skönlitterärt.
Resultatet blev thrillern "Der röda arvet" om tre unga män från de internationella brigaderna som befinner sig på flykt undan Francos nationalistarmé.