När utvecklingen av bostadspriserna för 2021 summeras kan man konstatera att marknaden i Eskilstuna präglades av ett fortsatt högt tryck, precis som under det första pandemiåret 2020. Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna steg med 9,4 procent under året och totalt såldes 530 hus till ett medelpris på 3 492 000 kronor. Samtidigt kan man notera en viss avmattning under årets tre sista månader med ett prisfall på 6,3 procent, något som dock bedöms som normalt för säsongen. I riket som helhet steg villapriserna med 13 procent till ett snittpris på 3 734 000 kronor.
Marknaden för bostadsrätter i Eskilstuna visar även den på en mycket stark efterfrågan. Under 2021 steg priserna med 14,9 procent med ett kvadratmeterpris på 25 904 kronor.
– 2021 var ett jättebra år försäljningsmässigt där de som sålt fått bra betalt. Och så här i början av januari ser det fortsatt bra ut även om det är svårt att sia om hur resten av året blir. Jag tror på en fortsatt stark utveckling i Eskilstuna även om prisökningstakten blir måttligare än vad som varit fallet de senaste åren, säger Carina Lorentzon, kontorschef på Skandiamäklarna.
En bidragande orsak till prisökningen på villor är det relativt svaga utbudet.
– Många äldre bor kvar i sina villor eftersom det är billigare för dem att bo kvar än att sälja och köpa något nytt. Samtidigt ser vi att många av de nyproducerade bostäderna köps av yngre hushåll.
Yvonne Eklund på Svensk Fastighetsförmedling tror även hon på ett fortsatt stort intresse för bostäder i Eskilstuna.
– Mycket styrs av hur pandemin utvecklas. Om restriktionerna blir kvar och folk fortsätter att jobba hemifrån så kommer priserna öka en hel del. Av de affärer som görs sker många med budgivning, det enda som gått lite trögt är mindre lägenheter. Sammantaget tror jag absolut på en fortsatt stark efterfrågan, säger hon.
Mikael Bergkvist, som driver Mäkleriet i Eskilstuna, tror att prisutvecklingen på bostäder i kommunen kommer att stabiliseras under 2022.
– Coronaeffekten som fick priserna att rusa 2020 och till viss del hålla i under fjolåret har klingat av. Jag tippar att priserna generellt kommer att stiga med två–tre procent under det här året.
Han upplever att de högre prisnivåerna under fjolåret gjort att färre förstagångsköpare tagit sig in på bostadsmarknaden.
– Det blir så klart tuffare när det kostar tio procent mer än tidigare och därför har vi inte heller sett någon dramatisk prisutveckling på mindre lägenheter.
– Vi har däremot sett att allt fler som har en bostad bytt upp sig. Man har frigjort kapital och skjutit in det i något större. Och vänta inte till strax innan försäljning med att renovera köket om du vet att du ska bo kvar i bostaden fem år till. Har du möjlighet att ta den kostnaden nu, så gör det. Då får du både äta kakan och ha den kvar.
Ludwig Gullberg, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, tror inte att vi får se samma prisökning framöver som de två föregående åren men att marknaden förblir stark och attraktiv.
– Det har ju varit en enorm utveckling och vi ser ingen avmattning. Det är många som söker bostad och allt som är ute på marknaden säljs, nyproduktion såväl som äldre bostäder. Budgivning är mer regel än undantag, i alla fall vad gäller villor där utbudet är rätt lågt, säger han.