Den redan höga arbetslösheten i Eskilstuna har stigit ytterligare som en följd av coronapandemin och uppgår nu till drygt 14 procent. Men möjligheterna till ett nytt jobb finns, inte minst för dem som funderar på att gå en av kommunens yrkesvuxutbildningar. Den 19 oktober startar nio olika utbildningar som det går att söka till fram till den 13 september.
– Att gå på en av våra utbildningar är ett bra tillfälle att skaffa sig en ny kompetens för den som är arbetslös eller permitterats, säger Eva Jansson, en av rektorerna på Komvux och den som ansvarar för yrkes- och lärlingsutbildningar.
De utbildningar som startar i höst är: bussförare, byggarbetare (lärlingsutbildning), CNC-operatör/svets, lastbilsförare, vårdbiträde, administratör, ekonomi- och redovisningsassistent, HR-assistent samt nätverkstekniker.
De uppföljningar som kommunen gjort visar att chansen att få jobb är mycket stor även om det finns variationer mellan de olika utbildningarna. Generellt handlar det om att mellan 70 och 90 procent av kursdeltagarna har fått ett jobb sex månader efter avslutad kurs.
– Bland dem som utbildar sig inom vården går alla ut i jobb, säger Eva Jansson och tillägger att just vårdutbildningen hör till det mest populära alternativet tillsammans med barnskötarutbildningen.
Yrkesvux riktar sig främst till dem som saknar fullständig gymnasieutbildning. I stor utsträckning är de som antas elever som inte har svenska som modersmål. Däremot krävs grundläggande kunskaper i svenska språket för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. I Eskilstuna kommun erbjuds 560 utbildningsplatser per år.
– Av de utbildningar som startar nu i höst rör det sig i snitt om 20 platser per utbildning.
Intresset för de olika utbildningarna skiljer sig åt, det visar statistiken tydligt.Till vård är det alltid fler sökande än vad det finns platser. Det omvända gäller för utbildningen till ställningsbyggare.
– Det är en relativt ny utbildning som vi anordnat vid tre tillfällen men nu pausat. Den senaste gången var det bara en sökande. Det kan tyckas lite märkligt att inte fler söker då utsikterna till jobb i branschen är goda. Men det kan bero på att folk känner sig lite osäkra inför det som är nytt, säger Eva Jansson.
Utbildningarnas längd varierar från 25 till 75 veckor, det senare gäller de som studerar till undersköterskor och barnskötare.