Stöd för PeO Wärring efter misshandeln

Misshandeln av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och ansvariga utgivare PeO Wärring natten till trettondagsafton, blev en stor nyhet i alla nyhetsmedier under söndagen. Nyheten dominerade också sociala medier. Reaktionerna har varit starka och stödet för PeO Wärring tydligt från både medieföreträdare och andra som önskat uttrycka sina sympatier.

stöd

stöd

Foto:

Eskilstuna2014-01-06 14:13

Misshandeln har väckt starka känslor bland företrädarna för nyhetsmedia. Bland de som uttryckt sina sympatier för PeO Wärring finns chefredaktörerna på Expressen, Aftonbladet, Helsingsborgs Dagblad, Östgöta Correspondenten, Västerbottens-Kuriren, Medievärlden och Arbetarbladet. Det som förenar dem är att de alla belyser vikten av den lokala journalistiken och den betydelse för demokratin som hot mot denna får.

Bland reaktionerna som strömmade in under söndagen lyfte bland andra Expressens och Aftonbladets chefredaktörer fram den granskning av mc-gäng och organiserad brottslighet som Eskilstuna - Kuriren tidigare drivit trots att något samband mellan misshandeln och den organiserade brottsligheten ännu inte finns klarlagt.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen var först ut med att uttrycka sitt stöd. Under rubriken Lokala medier är samhällsviktiga, skriver Thomas Mattsson bland annat: "Det här är en samhällsviktig journalistik, inte bara att vara på plats vid rättegångar och häktningsförhandlingar och skriva om så kallad mc-relaterad brottslighet utan i alla sammanhang informera invånarna om vad som sker i deras närområde. Det så kallade våldskapital som organiserad brottslighet bygger upp, och som möjliggör att man med hot får sin vilja fram, måste skildras."

Thomas Mattsson fortsätter: "...och en sån här dag när vi tänker på PeO och hoppas att han ska må bra, så skickar jag också en tanke till alla andra publicister runt om i landet som också låter granska exempelvis Hells Angels. Och som inte sitter i stora mediehus i Stockholm, bakom vakter och skalskydd och i storstadens anonymitet".

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin poängterar att alla omständigheter kring misshandeln ännu inte är utredda, men skriver att: "Det är nu extremt viktigt att polisen utreder uppgifter om samband mellan dessa händelser." "De krafter som verkar för att rädslan ska vinna över journalistiken får aldrig lyckas. Det är en särskilt viktig polisiär uppgift att säkerställa det."

Lars Johansson, chefredaktör för Helsingborgs Dagblad skriver att misshandeln av Wärring är ett angrepp mot demokratin och menar att polisen måste prioritera brott mot journalister och politiker eftersom:"...När politiker och granskare angrips är det också angrepp på dig och mig och alla andra medborgare".

Att politiker och rättsväsende måste börja prioritera hoten mot redaktionerna belyser även Medievärldens chefredaktör Axel Andrén. "En nyare undersökning från Journalistförbundet visar att nästan fyra av tio (38,2 procent) av de svarande någon gång under de senaste fem åren blivit utsatta för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier från sin publik och att en av fyra journalister låtit bli att skriva om ämnen som en följd av att de blivit utsatta för påtryckningar, trakasserier eller hot. Det är därför hoten är en fara för demokratin".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!