Stöd och sällskap på familjecentralen

På Skiftinge familjecentral kan man få hjälp med hur man hanterar ett barn som inte vill äta och utvidga sitt kontaktnät med andra föräldrar.

Ann-Sofie Ekström och Ulrika Lindskog

Ann-Sofie Ekström och Ulrika Lindskog

Foto:

Eskilstuna2015-06-25 06:00

– Vi jobbar främst med stöd för föräldrar. Man kanske har en jobbig matsituation hemma, då kan man komma hit och prata både med oss och med andra föräldrar som kanske har samma situation hos sig, säger Ann-Sofie Ekström, BVC-sköterska.

Barnmorska, BVC-sköterska, förskolelärare och socionom. På dessa fyra ben står familjecentralen i Skiftinge dit alla är välkomna, ingen föranmälan krävs. Här jobbar alla tillsammans för att välkomna och vara så tillgängliga som möjligt för familjer som kommer hit. Tolkar finns ofta på plats så att personer som inte talar svenska också kan få stöd. Även om man inte har ett direkt problem fungerar familjecentralen som en plats där man kan knyta nya kontakter, gå på den öppna förskolan eller bara känna att man inte är helt ensam.

– Vi gör alltid hembesök hos förstföderskor och ger information om vad BVC är, pratar om skadeprevention och frågar föräldrarna hur de mår. Hembesöken ger så otroligt mycket, vi kommer närmare familjerna när vi får träffa dem i hemmen och de kan ställa frågor i lugn och ro, säger Ulrika Lindskog, också BVC-sköterska.

Skiftinge kommun har ett tungt vårdbehov med många i ekonomisk utsatthet och arbetslöshet. Många är utlandsfödda och flera av de som kommer till Skiftinge familjecentral har traumatiska upplevelser från sin bakgrund och även en annan barnuppfostran. Då informerar familjecentralen hur det fungerar i Sverige och vad som förväntas av föräldrarna.

– Men vi är inte de som ska sitta med pekpinne och säga att barnen ska läggas klockan sju, tillägger Ann-Sofie Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om