Förhållandena för kvinnor som missbrukar skiljer sig från missbrukande män. Ofta är kvinnornas känsla av skuld och skam större och de söker inte hjälp i samma omfattning som männen.
I Eskilstuna finns sedan flera år Hemlaås i Hällby, ett så kallat lågtröskelboende utan krav på nykterhet. Det är öppet för både män och kvinnor men männen är i absolut majoritet. På härbärget är det likadant, i snitt är bara en av tio besökare kvinna.
I mars i år lyfte Vänsterpartiet frågan genom en motion till fullmäktige. Man yrkade på att kommunen skulle utreda den här gruppens behov av stöd men också titta på förutsättningarna att starta ett kompletterande Hemlaås, enbart för kvinnor.
Motionen gick ut på remiss till Torshälla stads nämnd samt socialnämnden som båda har gett klartecken till att tillsätta en utredning.
– Jättebra att socialnämnden har ställt sig positiv till det här. Det är ett erkännande till de kvinnor som i dag inte har möjlighet eller vågar kontakta socialtjänsten. Vi vet att det finns många som inte söker hjälp fast de har ett stort behov, säger gruppledare Maria Chergui, (V).
Hon menar att det ytterst är en jämställdhetsfråga eftersom kvinnorna far mer illa än männen.
– Kommunen kommer inte i kontakt med kvinnorna på samma sätt som man gör med männen. Och på Hemlaås har det visat sig att de som bor där har minskat sin alkoholkonsumtion. Ger man bostad först så kommer personen till rätta med en del av sitt missbruk, det har forskningen gett stöd för, säger hon.
Att kvinnor som missbrukar är en utsatt grupp bekräftas av socialförvaltningens chef Mehmed Hasanbegovic. Men behoven varierar över tid.
– Just nu ser vi en grupp äldre kvinnor som hamnar i alkoholmissbruk när de kliver in i en lättare demens. De kan inte riktigt styra hur mycket de dricker i bag-in-boxen. Så de tömmer den ganska snabbt och hamnar i ett destruktivt liv som leder till att de tappar fotfästet. De glömmer att betala räkningar och vräks, säger han.
För att hjälpa den aktuella gruppen av äldre missbrukande kvinnor har socialförvaltningen inlett ett samarbete med vård- och omsorgsförvaltningen.
– Överlag säger personalen här att vi har en ganska bra koll på läget med kvinnliga missbrukare. Men vi får se vad vi kan göra ytterligare för insatser och vad utredningen sedan kommer fram till.
Det slutgiltiga beslutet om utredningen ska tillsättas fattas av kommunfullmäktige senare i höst.