I Sörmlands län är det 54 procent av de butiker som svarat på undersökningen som medger att de någon gång blivit utsatta för brott under 2022, en ökning med tre procentenheter från året innan.
De brott som ingår i undersökningen är om en butik blivit utsatt för ringa stöld eller stöld, om butiken utsatts för hot eller våld i samband med stöld, om butiken blivit utsatt för inbrott eller bedrägeri eller om butiken utsatts för hotfullt beteende från kunder.
Allra högst upp på listan för branscher återfinns livsmedelsbranschen där 73 procent av butikerna någon gång utsatts för brott. För Erik Johansson Englund, butikschef på Hemköp i Gallerian i Eskilstuna, är det främst snatteri eller stöld som hans butik utsatts för.
– Det är ett väldigt stort kundflöde eftersom vi ligger mitt i centrum, så det är en stor mix av kunder och det brukar vara en hel del snatteri av olika slag, både små och stora varukorgar.
– Det som stuckit ut sedan inflationen började är att det egentligen är i alla kundkategorier som det stjäls. Det är medelålders-Svensson, ungdomar, pensionärer, narkomaner. Det är alla möjliga personer som stjäl.
Eftersom Hemköp ligger vid Fristadstorget i centrala Eskilstuna där det ofta är mycket folk i rörelse vittnar Erik Johansson Englund om att arbetsmiljön i butiken kan upplevas som tuff.
– Eftersom Systembolaget ligger vägg i vägg är det mycket stök emellanåt, det är fulla människor som kommer in och alltifrån bråkar till spyr ner golvet eller försöker stjäla. Så det är ett tufft arbetsklimat men jag tycker att vi förbereder våra medarbetare så gott det går. Vi pratar och tar upp det flera gånger per år, stöttar och förklarar vad man ska göra om det händer något.
Han berättar också om att det ibland kommer in kunder som uppträder hotfullt mot personalen eller mot andra kunder i butiken.
– Det är mest kopplat till missbrukare, då händer det. Även där stöttar vi och hjälper personalen på olika sätt. I den mån som jag eller ledningsgruppen är här tillkallas alltid vi. Det viktiga är att personalen vet hur de ska agera, och det gör de. Sen blir varje situation unik, det beror på vad som hänt och på vilket sätt kunden är arg.
Han berättar om ett fall för några år sedan när en kund kom in i butiken med ett tillhygge.
– Det var en person som var psykiskt sjuk och som gick runt i butiken och visade upp en kniv. Det var ett par år sen och det fick vi hantera separat. Men annars är det mest folk som slänger ur sig något väldigt fult som också kan upplevas som hotfullt. Det är nästan uteslutande verbalt.
Upplever du att personalen är otrygg ibland?
– Ja, lite grann kanske. Men jag tycker vi fångar upp det på ett bra sätt genom samtalsstöttning och påminnelser av rutiner. Vi har inget ensamarbete utan vi är alltid flera i butiken. Är det någon som känt sig otrygg kan vi såklart flytta på den personen. Känner man sig utsatt i kassan så ska man inte behöva vara där. Men det har inte varit så mycket av det den senaste tiden, berättar Erik Johansson Englund.
En annan bransch som ligger högt upp på listan när det gäller risken för att utsättas för brott är leksaksbranschen. Däremot är det inget som Lasses Leksaker i Eskilstuna märker av.
– Jag kan inte hålla med för vår del, du går mest in här när du har barn, och förhoppningsvis är du på en annan plats livet då. Vi är inte så drabbade alls, och jag tycker inte vi har mycket butiksstölder heller, säger Sackarias Luhanko, en av butikens ägare, och fortsätter:
– För vår del var det värre när vi låg i 21:an. Då var det mycket ungdomsgäng som inte hade något att göra och bara gick runt i köpcentret.
Han upplever heller inte att kunder i butiken uppträtt hotfullt, däremot är det en och annan kund som försöker få sina varor till ett billigare pris.
– Prislappsbyten dyker upp, folk försöker med det men då brukar vi säga att inte stämmer. All personal här har rätt bra koll, de som försöker kommer sällan undan med det eftersom vi märker grejerna manuellt, vi jobbar inte med butiksdata så alla vet ungefär vad grejerna kostar på ett annat sätt. De har väl lärt sig att det inte funkar så bra att byta prislappar här, säger Sackarias Luhanko.