Det är en uppgiven före detta god man vi når på telefon, vi kan kalla henne Lena. Efter att hennes gamla mamma gått bort kände Lena att hon ville göra en insats. Hon blev god man åt en psykiskt sjuk äldre kvinna i Eskilstuna.
Som god man ansvarar Lena för sin brukares ekonomi. Brukaren har, på grund av sin sjukdom, inga möjligheter att själv ha hand om sina pengar. Förutom en god man har hon även hemtjänst för att underlätta vardagen. Och det är här problemen börjar.
Lena upptäcker att det fattas pengar, först kontanter. Lena ser då till att kvinnan i stället får ett kontokort med tillhörande kod. Den 6 september försvinner kortet och med det cirka 1 400 kronor. Och enligt Lena är hemtjänsten de enda som haft tillgång till kortet och koden.
– Jag blev så upprörd. Min huvudman är helt i händerna på hemtjänsten.
När kontanterna försvann fick Lena som svar från polisen att det är svårt att göra något "om man inte ser fingrarna i syltburken". Med kontokortet hade Lena bevis, bankomaten där uttaget gjorts är försedd med övervakningskamera. Hon tar kontakt med enhetschefen på hemtjänsten som, enligt Lena, lovar att göra en polisanmälan.
– När jag sedan ber om en kopia av polisanmälan får jag bara undanflykter från enhetschefen, som att hon inte har den tillgänglig just nu, säger Lena.
Efter ytterligare två påminnelser får Lena svaret att polisen ska kontakta henne. Det har nu hunnit bli den 22 oktober. Senare samma dag kontaktar polisen Lena. Då får hon veta att någon polisanmälan inte kommit in förrän nu, trots att det gått flera veckor sedan bankomatuttaget.
– Polisen jag pratade med blev jätteupprörd och undrade vad hemtjänsten har för rutiner. Direkt efteråt kontaktade jag enhetschefen och frågade om hon verkligen gjort en polisanmälan i mitten av september. Jodå, blev svaret, säger Lena.
Men någon anmälan från september finns inte. Enligt polisens arkiv är det först den 22 oktober som en anmälan upprättas. Och veckorna som gått har gjort att filmerna från bankomaten raderats.
Vi ringer upp Lennart Vestergren vid Eskilstunapolisen.
Hur påverkar det ert arbete när en anmälan kommer in över en månad efter att brottet ska ha begåtts?
– Det gör det lite problematiskt för oss när det gäller uttag ur bankomater. Finns det en kamera sparas filmen normalt sett i 30 dagar. Det blir alltså en tidsbegränsning.
Hur har det gått?
– Det är nedlagt. Vi kommer tyvärr inte så mycket längre.
För Lena känns det som att hemtjänsten och Eskilstuna kommun har en ovilja att verkligen ta reda på vem som ligger bakom stölden.
– Vi ska kunna känna oss trygga med att de som behöver hjälp och stöd inte riskerar att bli bestulna i sina hem. De många duktiga och ambitiösa inom hemtjänsten ska också känna trygghet och ha kommuninnevånarnas förtroende. Så känns det inte i dag.