Musiksalen på Edvardslundsskolan i Torshälla ligger i källarvåningen, i ett skyddsrum, och saknar följaktligen fönster. Ventilation och luftkvalité är långt från tillfredsställande.
Mätningar som nyligen utförts av serviceförvaltningen visade att temperaturen var låg, att luften var torr och luftfuktigheten mycket låg, vilket en anställd på skolan slagit larm om och beskrivit som ett arbetsmiljöproblem.
Undersökningsresultatet ledde även till Kommunfastigheter uppmanades att låta radonmäta lokalen.
Radonmätningen som utfördes under en tvåveckorsperiod i april visade en toppnotering på drygt 900 becquerel per kubikmeter luft, att jämföra med gränsvärdet för radon som går vid 200. Enligt Kommunfastigheter är förklaringen att ventilationen stängs av på nätter och helger.
De exakta klockslagen för när gränsvärdet dagligen överskrids går dock inte att utläsa på de diagram som tagits fram.
Mikael Hauk är säkerhetssamordnare vid kommunens serviceförvaltning. Det var han som genomförde klimatmätningen i skyddsrummet.
– 2005 gick Arbetsmiljöverket ut med att Eskilstuna kommun skulle låta radonmäta samtliga lokaler som det hålls undervisning i. Och det gjorde kommunen. Men inte i skyddsrum för där har man normalt inte lektioner, säger Mikael Hauk.
Susanne Maxe är rektor på Edvardslundsskolan. Hon säger att skyddsrummet använts för olika verksamheter i många år. Hon nämner fritids, musikskola och säger att den sedan några år används som ordinarie musiksal.
I den cirka 120 kvadratmeter stora källarlokalen har elever med musik på schemat haft enstaka lektioner per vecka. Läraren, som slog larm om dålig arbetsmiljö, har dock vistats i skyddsrummet i längre perioder.
– Det är inte alls bra att utsättas för radon, och ingen vill upptäcka att man kan ha varit i en lokal som inte är bra för hälsan. På en skola används varenda utrymme och det här skyddrummet har använts i alla tider. Jag förutsatte att luftkvalité, ventilation och radon var kontrollerat av Kommunfastigheter. Det här känns inte alls bra, säger Susanne Maxe.
I kommunens utredningsmaterial skriver säkerhetssamordnaren: "Det som är anmärkningsvärt är den höga radonhalten som ligger långt över gränsvärdet".
Rådet var att omgående flytta undervisningen "för att kunna garantera en bra arbetsmiljö för lärare och elever".
Rådet har hörsammats av skolledningen. Sedan förra veckan är skyddsrummet låst och skolan planerar för att bygga om andra lokaler till musiksal.
Möjligen blir det inte nödvändigt.
Magnus Widing är miljö- och kvalitetschef på Kommunfastigheter. Han säger att beslutet att stänga lokalen visserligen var "helt rätt".
– Är man tveksam är det är bra att man agerar i väntan på en förklaring.
Han tror dock att en längre och mer detaljerad radonmätning kommer att visa att nivåerna är godkända under dagtid, när elever och personal vistas i lokalerna.
– En kvalificerad gissning är att värdena sjunker framåt morgonen när ventilationen slås på, och att man då uppnår värden som är helt ofarliga att vistas i. För att vara säker behöver jag dock se mätvärdena timme för timme, säger han.
En långtidsmätning av radon i skyddsrummet är därför planerad. Enligt Magnus Widing ska även de andra bristerna, kopplade till ventilation och luftkvalitén, utredas närmare.