Kritiken – mot nya planerna om en vindkraftspark

Planerna om en vindkraftspark stoppades sist.
Nu gör bolaget bakom satsningen ett nytt försök.
Det upprör boende.

Niklas Lindholm är en av de som tycker det är olämpligt med  en vindkraftspark i området.

Niklas Lindholm är en av de som tycker det är olämpligt med en vindkraftspark i området.

Foto: Montage

Eskilstuna2025-03-05 21:04

Planerna om en vindkraftspark i Näshulta togs fram redan 2020.

Bakom satsningen stod RES Renewable Norden AB. De ville bygga sex vindkraftverk med en totalhöjd på 290 meter i det 230 hektar stora skogsområdet kallat Stora Uvberget, norr om Näshulta kvarn.

Efter att bolaget informerade om planerna hölls möten med länsstyrelsen, Eskilstuna kommun och boende i området.

Det möttes av starka protester från de boende. Och en namninsamling startades.

undefined
Nu ska ett nytt informationsmöte hållas där RES ska berätta om det nya upplägget ser ut.

I början av 2024 inledde dock länsstyrelsen en tillståndsprövning.

Bara en månad efter, i mars förra året, kallade kommunen till pressträff. Beskedet från den politiska majoriteten var klart och tydligt. De lämnade in ett veto för att stoppa planerna. Samtidigt drog RES tillbaka sin ansökan.

– Det är helt fel ställe att ha en vindkraftpark på och de är alldeles för höga, sa Jari Puustinen (M) då.

undefined
På en pressträff i mars förra året meddelade majoriteten att man lägger in ett veto och stoppar planerna.

Men RES har därefter fortsatt att undersöka planerna om en vindkraftspark i området. 

Nu har de skickat ut brev till boende i området där de meddelar att ett informationsmöte ska hållas på torsdag kväll.

I brevet står det bland annat:

"Jag vill gärna träffa dig som bor närmast i området, för att presentera ett nytt upplägg, som vi tror kan skapa en bredare acceptans hos er som bor i Näshulta socken".

Det nya upplägget som ska presenteras är en lösning som gör det möjligt med lokalt ägd vindkraft. Privatpersoner och företag kan själva bli delägare i ett vindkraftverk.

Samtidigt ska RES på mötet försöka vara tydligare i sin kommunikation.

– Vi har lyssnat in och tagit emot vad de omkringboende tycker om verken, och vi är anpassningsbara. Vi kommer också förklara varför vi skrev i vår tidigare ansökan att det är 290 meter, säger Mia Ivarsson, projektledare på RES och fortsätter:

– Varför vi tar höjd för 290 meter är för att sådana här processer tar lång tid och teknikutvecklingen går framåt. Det betyder inte nödvändigtvis att de blir på den höjden. Där ska vi försöka vara lite mer tydliga den här gången också.

Vad har ni för förhoppningar om mötet?

– Vi vet att det kommer att komma många. Det brukar vara en sådan uppslutning i Näshulta. Så vi är förberedda och hoppas att de vill lyssna. Vi vill försöka att lyssna i alla fall, så får vi se.

Det var starka protester sist från boende, tror ni att det blir annorlunda den här gången?

– Vi vet inte alls riktigt hur det kommer att mottas. Vi kommer bejaka, och försöka bejaka den oron som finns. Vi vill skapa en dialog den här gången. Det är det som är avsikten. Det var inte bästa förutsättningarna när det var covid förra gången (då var mötet digitalt).

Det nya brevet som skickats ut har på nytt skapat känslor bland boende i området.

En av de som skrev på namninsamlingen senast var Niklas Lindholm och han är fortsatt emot planerna på vindkraftverk i Näshulta.

– Jag tyckte att det var olämpligt med vindkraftverken på just den platsen, säger han.

Han bor själv i närheten – på andra sidan Hjälmaren – där RES undersöker möjligheten att uppföra vindkraftverken. Han berättar att han inte skulle påverkas av brus från vindkraftverken. Däremot lyfter han fram det rika djurliv som finns i området.

– Det jag tänker på mycket är att vi har skyddade fågelarter där som absolut inte kommer överens med vindkraftverk särskilt bra. De häckande havsörnarna som finns i Sverige finns runt Hjälmaren, vi har fiskgjuse där också, en utrotningshotad art. Det är direkt olämpligt.

Han kommer själv inte ha möjligheten att närvara på mötet.

– Annars hade det varit mer än intressant, men jag är mer än hundra procent säker på att jag kommer att få veta vad som hände på mötet. Det är ett ganska stort intresse för det här, säger Niklas Lindholm.

Det här är ett försök till ett första steg, förklarar Mia Ivarsson. Om det ska bli verklighet kommer det bland annat att vara nödvändigt för RES att ansöka om en ny tillståndsprövning från länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!