Rattfyllerist hade blandat ihop snusdosa med kökskniv

En Eskilstunabo i 30-års åldern döms till en månades fängelse för grovt rattfylleri och brott mot knivlagen. Han förklarar sina gärningar med att han vid tillfället blivit rädd och nervös.

Mannens stoppades alkoholpåverkad i sin bil och med en kökskniv i magfickan på sin huvjacka.

Mannens stoppades alkoholpåverkad i sin bil och med en kökskniv i magfickan på sin huvjacka.

Foto: Polisen

Eskilstuna2022-05-31 21:07

Det var i början av december i fjol som mannen stoppades efter en vinglig bilfärd på E20 utanför Eskilstuna. Dessförinnan hade en uppmärksam trafikant larmat polisen då han misstänkte att allt inte stod rätt till.

När polisen kontrollerade mannen visade det sig att han både var berusad och knivbeväpnad. Alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft uppgick till 0,73 promille, något som mannen förklarar med att han tidigare under kvällen druckit två glas Whisky.

Mellan framsätena i bilen påträffades också en öppnad flaska maltdryck från Skottland. I samband med kontrollen visade det sig också att mannen hade en större kökskniv i magfickan på sin huvjacka.

Eskilstunabon har förklarat sitt agerande med att han blivit väldigt nervös efter att tidigare på kvällen fått ett telefonsamtal om att han kusin släppts ur fängelset. Hans kusin hade tidigare hotat honom och han blev så rädd och orolig att han satte sig i bilen och drog hemifrån. 

undefined
Mannens stoppades alkoholpåverkad i sin bil och med en kökskniv i magfickan på sin huvjacka.

Efter att ha kört omkring planlöst på motorvägen bestämde han sig dock för att vända hemåt och det var då han fick sällskap av polisen. Han hävdar att han inte känt sig berusad.

Angående kniven han hade i huvjackan så kan han inte minnas att han stoppade den på sig. Han säger själv att han måste ha blandat ihop den med en snusdosa eller ett cigarettpaket eftersom han brukar ha just tobak i den fickan. Luvtröjan var dessutom rymlig och satt löst och han kände inte kniven utan blev förvånad när polis hittade den.

Tingsrätten anser att mannens erkännande och lämnade uppgifter kring rattfylleriet stöds av den övriga utredningen och anser att åtalet på den punkten är styrkt.

Rätten har däremot svårare att köpa uppgifterna kring knivinnehavet. När han kontrollerades hade han en relativt stor kökskniv på sig och det fanns enligt rätten inget fog för innehavet.  

Den åtalade har bestritt ansvar för knivbrottet och gjort gällande att han måste ha stoppat på sig den av misstag då han trott att det var en snusdosa. Den invändningen att ett sådant misstag skulle kunna ske finner tingsrätten föga trolig. 

De tror istället att mannen stoppat på sig kniven efter att han fått besked om att hans kusin släppts ur fängelset.

Mannen dömdes för grovt rattfylleri 2017 och döms nu för samma brott igen, samt för brott mot knivlagen till en månads fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!