Urban Klingenberg har bott på släktgården Gråtorp utanför Eskilstuna sedan 1989. Hans far var lantbrukare, men Urban har ägnat sin yrkeskarriär åt att driva eget företag i reklambranschen.
– Lagom till pandemin bestämde vi oss för att dra ner på det. Jag ville komma ur ekorrhjulet och göra andra saker, säger han.
Gårdens marker består av 50 hektar skog och 10 hektar åkermark. Åkermarken lånar Urban ut åt en granne som brukar den. Skogen sköter han till största delen själv.
– Veden värmer mer än en gång. Jag brinner för att vara ute. Alternativet skulle vara att hyra in någon för att göra det, men eftersom jag har både kunskap och tid gör jag det hellre själv. Det är den stora vinsten och sedan blir veden en restprodukt.
Urban har alltid eldat med ved för uppvärmning. I samband med att han skaffade sig en ny panna för fem år sedan investerade han även i en modern vedprocessor. Tidigare hade han klyvt veden för sitt husbehov med en vedklyv. Med den nya processorn fick han massor av ved över.
– Jag fyllde vedboden på en helg istället för på hela semestern.
Familjen såg en möjlighet att tjäna lite extra pengar och skapade en hemsida med information att man kan köpa ved från Gråtorpsved.
– Sedan har det bara vuxit av sig själv. Jag säljer slut varje år på det vi har, säger Urban.
Kunderna består mest av privatpersoner som har braskaminer.
– Det finns några få som har eldning som uppvärmning, men de allra flesta har en kamin i ett förhållandevis nybyggt hus. Sedan vill de dryga ut luftvärmepumpen eller bergvärmen med lite myseldning och en extra grad inne.
Urban har i genomsnitt sålt mellan 200 och 300 kubik ved per år. För närvarande kostar en kubik 495 kronor. Urban kan dock inte livnära sig på vedförsäljningen eftersom avverkningen och bearbetningen av träden medför stora kostnader. Han har dyr utrustning i form av bland annat vedprocessorn, en traktor och en skogsvagn med kran. Att dieselpriset har gått upp har också bidragit till att hanteringen blivit dyrare. Förutom produktionskostnaderna är en annan begränsning den tid som det tar att köra ut lassen till kunderna. I år har Urban kört cirka 50 traktorlass till kunder i Eskilstuna.
– Jag skulle aldrig göra det här för att tjäna pengar utan det här räcker till att köpa nya grejer som jag behöver hålla mig uppdaterad på som till exempel vagn, motorsåg och arbetskläder.
Under perioden oktober till december sågar Urban ner träd i skogen. I januari, när tjälen vanligtvis kommer, börjar han köra in virket till gården där han har sin vedprocessor. Veden klyvs i mars/april. Den behöver sedan tiden till nästa vinter för att torka. Veden levereas till kunderna huvudsakligen under sommaren.
– Mina kunder ringer och beställer i januari. I februari skriver jag upp en lista och sedan börjar jag leverera efter påsk.
Det gäller alltså att vara tidigt ute för den som vill ha ved.
– Jag har säkert ett par om dagen som ringer och vill beställa ved, men nu har jag slut. Det som huggs i höst ska torka nästkommande sommar så det är ett års framförhållning. Stoppar du in ved pannan som inte är torr kommer det bara ut svart rök och det är inte bra för någon. Man hör om folk som sågar sönder lastpallar och sånt, men det är inget man ska hålla på med. Framförallt ska man absolut inte elda med tryckimpregnerat virke.