Söndagens skottlossning i Årby är den andra på drygt en månad då kulorna löper fritt. Förra gången visade skotthål en spridning på flera meter, den här gången sköts det mellan bostadshus. Årbybon Salah Shallal är cirkelledare för studiefrämjandet Sörmland, och har Mötesplats Årby som arbetsplats. Enligt honom är det absolut inte ungdomar från Årby som skjuter på varandra.
– Det är en nivå där bara ungdomarna, och kanske polisen, som vet vad som händer. Men det måste finnas en annan lösning än att skjuta och det kan bli ännu värre. Om någon oskyldig träffas, så kanske den personen har en släkting som vill hämnas. Det är så det funkar. Skjuter du på mig, så skjuter jag på dig, säger han.
I Salah Shallals hemland Irak är den inofficiella medlingskulturen djupt rotad i samhället. Han föreslår medlingsförsök mellan parter.
– Man måste först veta vem som skjuter. I dagens Eskilstuna finns dock inte det livet där folk pratar med folk, och med ungdomar på det sättet. I våra hemländer lagar vi mat öppet på gatan och delar med oss och då blir det ett mer naturligt samtal. Vid problem pratar olika gruppers äldsten med varandra för att finna en lösning, säger han.
"Ungdomarna" är kompisgäng som hänger i området och det är just de som grupp som är måltavlan och inte en enskild person.
– När det sker skottlossning här känns det dock som det är mot hela området, säger Salah Shallal.
Efter skottlossningen i februari valde Mötesplatsen Årby, av säkerhetsskäl att stänga den öppna verksamheten för vuxna ungdomar.
– Folk föreslår aktiviteter för ungdomar. Men det funkar inte när läget är spänt. Och det finns en stor oro här, säger Salah Shallal.
Flera röster berättar att ungdomsgäng rör sig i Årby centrum, och uppehåller sig ofta vid pizzerian.
– De känner sig väl välkomna här och kanske tycker att de har bättre koll på området från lokalen. Men de berättar inte för mig vad som händer, säger Aydin Cetin och tillägger:
– Problemet är också att fritidsgården har åldersgräns. De äldsta kommer hit i stället och alla andra följer med, och det blir kalabalik. Folk säger hela tiden att de är rädda att köpa pizza här när de hänger här.
Aydin Cetin berättar att han har bred erfarenhet från pizzeriabranschen, och att ett område så stort som Årby borde generera en månadskassa på 300 000 kronor.
– Jag når knappt upp till 60 000. Folk är rädda för att handla här. Och när kommunen och fritidsverksamheter stänger ner vid skottlossning... Ska jag då riskera mitt liv bara för att ungdomarna samlas här i stället?
Han berättar att han är rädd.
– Men vem ska betala min hyra om jag stänger ner? Vad ska jag göra, gå på a-kassa eller socialen? Ungdomarna vill tydligen vara just här och om kommunen vill göra någonting så tycker jag att de ska komma hit och så fixar vi en lösning, säger Aydin Cetin.
Vid 11-tiden på måndagsförmiddagen var polisens tekniker på plats i Årby.
– Ibland är jag orolig. När jag ska till affären på kvällen kan det vara unga killar som har en hotfull attityd och stirrar på en. Men det kan också vara så att de är rädda. Varje gång jag är ute tittar jag mig över axeln. Det kan hända att jag som oskyldig blir träffad av en kula på väg hem, säger en Årbybo som vill förbli anonym.