Kfast förvaltar över 7 000 bostäder i Eskilstuna och det byggs fler hela tiden. Priset på byggmaterial ökar, så även transportpriser och räntor på lån. Frågan är hur detta påverkar framtiden för Kfast med målet att bygga 300 nya bostäder varje år.
– SCB, Statistiska centralbyrån, kom i dagarna med ny statistik som visar att byggindex för flerbostadshus ökat med 14,6 procent mellan juli 2021 och juli 2022, så det är tuffare att få ihop kalkylerna i dag, konstaterar Robert Brånn, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Kfast, och fortsätter:
– De anbud som vi får in från entreprenörer är i dag dyrare än tidigare, men det är också olika typer av fastigheter som vi frågar på vilket gör att det är svårt att jämföra exakt. Men byggpriset är högre i dag.
Han kan inte precisera exakt hur mycket dyrare det har blivit att bygga nya bostäder i Eskilstuna men att SCB:s statistik på prisökning speglar Kfast:s bild.
Håller ni er till planen att bygga 300 nya bostäder varje år trots prisökningarna?
– Det är fortsatt vår plan och vårt ägardirektiv, men varje projekt beslutas för sig. Styrelse och ledning är väl medvetna om det ekonomiska läget som vi är i nu efter pandemi och Rysslands invasion av Ukraina och kommer att fatta kloka beslut utifrån kommande kalkyler, menar Robert Brånn.
Hyreslägenheter på tre rum och kök på cirka 75 kvadratmeter byggda för fem-sex år sedan i Munktellstaden har i dag en hyra på över 11 000 kronor i månaden.
Finns det någon smärtgräns för hur mycket hyra ni kan ta betalt per månad?
– Hyresnivån som du nämner är i en fastighet som är byggd innan investeringsstödet fanns och vår bild är att det är svårt att få lägenheterna uthyrda till högre hyra än den. Men det kostar att bygga, sköta om och underhålla fastigheter och Kfast:s intäkter kommer från hyresintäkter, från våra hyresgäster. Om vi bygger fastigheter för dyrt och till för låg hyra leder det till nedskrivningsbehov.
I Kfast:s lägenheter i Munktellstaden ingår uppvärmning i hyran, men har individuell varmvattenmätning. Nyproducerade lägenheters hyra förhandlas alltid med Hyresgästföreningen.
– Vi har inga vakanser i Munktellstaden utan alla lägenheter är uthyrda. De senaste åren har vi byggt med investeringsstöd och då kunnat erbjuda en lägre hyresnivå, cirka 9 000 kronor i månaden för en trea, men investeringsstödet finns inte att söka i dag.
Han förklarar att i det ostadiga ekonomiska läge vi har i dag är det är svårt att spekulera i utvecklingen på hyrorna och vad en smärtgräns i boendekostnad för Eskilstunabor kommer att vara framåt.
– I dag ser vi ett fortsatt stort intresse för våra nyproducerade bostäder och hoppas såklart att det kommer att hålla i sig. I planeringsstadiet för nya bostäder ser vi till en helhetsbild på kalkylerna för hållbara och ansvarsfulla investeringar. Vi utvecklar ständigt våra byggnationer. Vi ställer i dag högre krav på hållbara byggnationer och kan på det sättet både få en bättre drift och ett lägre klimatavtryck.
Har ni sett någon mättad marknad på hyreslägenheter i Munktellstaden eller finns det fortfarande intresse för nya lägenheter?
– Vi ser ett fortsatt stort intresse för våra nyproducerade hyresrätter i Munktellstaden och har alla lägenheter uthyrda. Nästa planerade fastighet i Munktellstaden är trygghetsbostäder där vi har stort intresse.