Stor risk för handelsstrejk: "Rent ut sagt för jäkligt"

De handelsanställdas fackförbund, Handels, förbereder sig för strejk den 13 november. "Arbetsgivarna vägrar följa märket och ge de handelsanställda samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden", säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

"Företagen har sagt att de behöver permitteringar under krisen. Det har både de anställda och staten ställt upp med. När det nu är dags att ge betalt för slitet försöker arbetsgivarna slinka undan och tvingar fram strejkvarsel. Det är ett totalt oansvarigt beteende", säger Linda Palmetzhofer.

"Företagen har sagt att de behöver permitteringar under krisen. Det har både de anställda och staten ställt upp med. När det nu är dags att ge betalt för slitet försöker arbetsgivarna slinka undan och tvingar fram strejkvarsel. Det är ett totalt oansvarigt beteende", säger Linda Palmetzhofer.

Foto: Niklas Holm / Pernille Tofte, Handels

Eskilstuna2020-11-04 10:41

Handels varslar om strejk från den 13 november om inte fack och arbetsgivare kommer överens om ett nytt avtal för alla anställda i privata butiker, lager och e-handel innan dess. Strejken omfattar cirka 5 000 anställda på privata butiker och lager runt om i landet.

Orsaken till strejkvarslet är att motparten, arbetsgivarorganisationen Svensk handel, inte vill gå Handels till mötes och höja alla löner i nivå med andra branscher, även de allra lägsta lönerna.

– Att arbetsgivarna vägrar följa märket och ge de handelsanställda samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden är rent ut sagt för jäkligt. Varför ska kvinnorna i handeln behandlas annorlunda än männen i industrin, skriver Linda Palmetzhofer i ett pressmeddelande.

– Många anställda sliter med otrygga anställningar, har sällan heltid och kan planera sina liv eller försörja sin familj. De har ställt upp mangrant under pandemin och gjort allt för sina arbetsgivare. Att de inte skulle kunna få samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden är helt otänkbart.

undefined
De handelsanställdas fackförbund, Handels, ordförande Linda Palmetzhofer.

Arbetsgivarna och Svensk handel hänvisar bland annat till coronapandemin när de avvisar lönekraven. Men pandemin har drabbat alla branscher, handeln såväl som industrin.

– Företagen har sagt att de behöver permitteringar under krisen. Det har både de anställda och staten ställt upp med. När det nu är dags att ge betalt för slitet försöker arbetsgivarna slinka undan och tvingar fram strejkvarsel. Det är ett totalt oansvarigt beteende, säger Linda Palmetzhofer.

Handels varsel om strejk kommer dock inte att slå mot företag som drabbats av pandemin, snarare tvärtom.

– De företag som vi tar ut i strejk har gjort stora vinster under pandemin. Det i sig är ett bevis på det absurda i att inte ge våra medlemmar de löneökningar de förtjänar, när ägarna själva i flera fall tagit ut miljoner i vinster, avslutar Linda Palmetzhofer.

Arbetsgivarparten, Svensk handel, anser att tilltaget att varsla om strejk och att kräva löneökningar på mer än industrins märke är ansvarslöst mitt under den pågående coronapandemin som har drabbat handeln svårt.

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, säger Karin Johansson, vd på Svensk handel.

Industrins märke på 5,4 procent över 29 månader innebär en uppväxling av löneökningstakten. Trots att nivån kommer att bli mycket besvärlig för många handelsföretag som drabbats hårt av krisen står Svensk handel upp för det så kallade märket, där industrin sätter lönenivån på svensk arbetsmarknad.

Svensk handel har i förhandlingarna accepterat att genomföra en låglönesatsning, däremot kan de inte acceptera att avtalets sammanvägda kostnadsnivå överstiger 5,4 procent.

– Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion. Vi går igenom en historiskt tuff kris och båda parter måste ta ansvar i ett exceptionellt läge, menar Karin Johansson.

undefined
Karin Johansson, vd på Svensk handel.

I dagsläget är cirka 100 000 anställda på den svenska arbetsmarknaden korttidspermitterade och många av dessa återfinns inom handeln. Svensk handel anser att Handelsanställdas förbund sätter jobben på spel.

– En konflikt kommer att innebära att många av de korttidspermitterade inom handeln inte kommer att ha något jobb att återvända till. Ungdomsarbetslösheten är redan rekordhög och den kommer att öka ytterligare om jobb i den svenska handeln försvinner, avslutar Karin Johansson.

Avtalen om löner och villkor för anställda i butiker, lager och e-handel löpte ut den 31 mars i år. Fack och arbetsgivare började förhandla om nytt avtal i god tid före dess. När coronapandemin slog till pausades dock alla förhandlingar till början av oktober och det gamla avtalet förlängdes till den 31 oktober. Ett nytt avtal ska gälla från och med den 1 november 2020.

Fakta: Listan över varslade arbetsplatser i det första skedet

Butiker:

Beijer Bygg Hantverkaregatan 6, Arlöv

ICA Maxi Strandridaregatan 10, Trelleborg

City Gross Stormgatan 14, Halmstad

Bauhaus Brännaregatan 2, Hyllinge

City Gross Sambandsvägen 4, Växjö

Hemköp Gussarvsgatan 23, Hedemora

ICA Maxi Västra Svedengatan 12, Linköping

Bauhaus Hallsta Gårdsgatan 1, Västerås

IKEA Kungens Kurva Mondulvägen 1, Stockholm

Biltema Ingenjörsgatan 9, Gävle

Willys Terminalvägen 3 A, Örnsköldsvik

ICA Kvantum Kronbodgatan 4, Skellefteå

ICA Kvantum Hamngatan 7, Piteå

Lager och e-handel:

Jula Julagatan 2, Skara

Grönsakshallen Röinge, Hässleholm

IKEA Möbelvägen 14, Jönköping

Ahlsell Terminalgatan 3, Hallsberg

H&M Hultgatan 47, Borås

ICA Mejerivägen 2, Järfälla

Dagab Exportgatan 53, Hisings Backa

Havilog Synnerödsvägen 9, Göteborg

Martin & Servera Varggatan 6, Enköping

Källa: Handels

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!