Behovet av investeringar för vatten och avlopp är stort i alla landets kommuner. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Svenskt vatten. Fram till år 2040 kommer VA-taxorna i snitt behöva fördubblas och för många kommuner väntar ett stålbad. Eskilstuna är inget undantag.
– Jag kan säga att med de reinvesteringsplaner som vi har fem-sex år framåt så ser jag en rimlig taxehöjnining på sex procent i snitt per år lite drygt. Det kan handla om cirka 30-40 procent under en femårsperiod, säger Admir Ibrisevic som är VA-chef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.
Den som bor i en normalvilla i Eskilstuna betalar i dag 535 kronor per månad i brukningsavgift enligt siffror från Svenskt vatten. År 2025 skulle månadsavgiften landa på 715 kronor med den tänkta taxehöjningen.
– Det man inte tänker på som användare av tjänsterna är att när det gäller till exempel reningsverk så byggdes de med statliga bidrag en gång i tiden, på 1960 och -70-talet, och så var fallet i Eskilstuna också, säger Admir Ibrisevic och fortsätter:
– I dag när vi står inför både utbyggnad av kapacitet men även nya krav så måste man reinvestera och då är det VA-kollektivet som ska finansiera den delen. Historiskt sett kan man säga att vi har haft vattentjänster som varit oproportionerligt billiga eftersom vi inte har haft kapitalkostnader från början. Infrastruktur och reningsverk byggdes med bidrag vilket betyder att VA-kollektivet inte har varit belastat med kapitalkostnader på samma sätt som man kan förvänta sig framåt.
Eskilstuna Energi och miljö listar fyra områden där det finns behov av investeringar. Ledningar behöver renoveras och bytas ut för att minska antalet läckor och förbättra leveranssäkerheten. Vattenverket ska byggas ut med ett nytt reningssteg och vid Ekeby reningsverk behövs stora investeringar för att klara nya hårdare utsläppskrav. Den sista punkten handlar om att bygga ut det kommunala VA-nätet och få bort dåliga enskilda avlopp.
Och det är alltså VA-kollektivet som ska stå för kostnaderna den här gången.
– Vi får ta ut så mycket avgifter så att det räcker för att täcka de nödvändiga kostnaderna. Detta betyder att vi inte bygger upp eget kapital. När det blir investeringar så lånar vi pengar och kapitalkostnaderna är något som belastar VA-taxan, säger Admir Ibrisevic.