Flera brister på Djurgårdens äldreboende har uppdagats och lex Sarah-anmälts sedan 2015. Enligt anmälningarna har personal förminskat demenssjuka brukare, vilket P4 Sörmland var först med att rapportera.
Förminskningarna har bland annat skett genom att man tilltalat brukarna som barn och använt olika stämmor när man pratat till dem. Personal ska även ha mobbat patienter genom att kommentera deras nedsatta kognitiva förmågor och praktiska svårigheter. Svordomar ska ha använts för att förstärka personalens kommentarer.
I ett fall fick en patient ligga kvar i sängen i sin egen urin och i ett annat fall låstes en brukare in. Personal ska även ha slagit brukarna på fingrarna och hållit för en persons mun i samband med att den skrek. Det ska även ha förekommit hierarki mellan de olika arbetslagen.
Utredningar har gjorts, men enligt skyddsombudet Asia Ahmed var det först innan coronakrisen kom som en ur personalen omplacerades. Hon bekräftar i en intervju med Eskilstuna-Kuriren att händelserna har ägt rum, även om det framförallt ska ha skett på en avdelning som hon själv inte jobbar på.
– Det gjordes en utredning, men när den var klar kom personen tillbaka utan att det hade vidtagits några åtgärder. Det var först flera år senare som personen blev omplacerad. När vi fick veta vad som hade hänt blev många av oss chockade över att någon kunde använda ett sådant beteende mot demenssjuka. Alla passar inte att jobba med det här, slår Asia Ahmed fast.
På det aktuella boendet har det även funnits problem med ledarskapet, men också i samarbetet kollegor sinsemellan och mellan de olika avdelningarna.
Eskilstuna kommun har förutom de ovannämnda bristerna kommit fram till att lokalerna varit undermåliga. Brukare har inte haft tillgång till egen toalett eller dusch.
Med anledning av det som framkommit har kommunen, som vi rapporterat tidigare, omplacerat boendets enhetschefer. I veckan meddelade man också att man successivt ska nedmontera boendet. Först handlar det om att minska antalet boendeplatser till 28, så att alla får ett eget hygienutrymme. När kommunens nya äldreboenden står färdiga, bland annat i Skiftinge, ska boendet stängas helt.
Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen, medger att man från kommunens sida har misslyckats, men poängterar samtidigt att flera åtgärder har vidtagits genom åren för att försöka komma till rätta med problemen.
– Jag ser allvarligt på de brister i bemötandet som finns på boendet. Vi har genomfört flera åtgärder, bland annat värdegrundsarbete och säkerställande av rutiner. Det har också förekommit arbetsrättsliga åtgärder. Vi kan konstatera att vi inte lyckats få den effekt på våra åtgärder som vi hade önskat, säger Fridha Söderqvist.
Anser du att du som ansvarig chef för äldreomsorgen har gjort tillräckligt?
– Jag har agerat på de uppgifter som framkommit, men det är klart att vi måste utvärdera om vi hade kunnat göra någonting annorlunda. Vi är inne i en process för att se över hur vi ska fortsätta arbetet med att montera ned boendet, säger hon.
Catarina Eriksson, ordförande i Kommunal Öst, vill sätta det som hänt i ett större perspektiv.
– Det är aldrig acceptabelt att enskilda medarbetare agerar så här. Men när sådana här saker inträffar undrar jag om man har rätt bemanning. Det här är ett resultat av att man har skurit ned på allting, säger hon.