Eskilstuna kommun måste betala sanktionsavgift på 7,5 miljoner

Eskilstuna kommun ska betala en sanktionsavgift på 7,5 miljoner kronor efter att tillsynsmyndigheten funnit allvarliga brister i kommunens säkerhetsskyddsarbete. Bristerna uppdagades förra året sedan kommunen anmält en säkerhetshotande händelse till säkerhetspolisen. Det inträffade har även medfört allvarliga sårbarheter för Sveriges säkerhet.

Eskilstuna kommun har brustit i sitt säkerhetsskyddsarbete. Bristerna avslöjades efter en anmälan till säkerhetspolisen.

Eskilstuna kommun har brustit i sitt säkerhetsskyddsarbete. Bristerna avslöjades efter en anmälan till säkerhetspolisen.

Foto: Joachim Sorbe / Norrans redaktion

Eskilstuna2024-05-19 09:40

Nyheten i korthet

  • Tillsynsmyndigheten har beslutat att Eskilstuna kommun ska betala en sanktionsavgift på 7,5 miljoner kronor efter att allvarliga brister upptäckts i kommunens säkerhetsskyddsarbete.
  • Bristerna uppdagades efter att kommunen gjort en anmälan om "säkerhetshotande händelse" till säkerhetspolisen, vilket ledde till en granskning av kommunens säkerhetsskyddsarbete.
  • Kommunen planerar att överklaga beslutet. Kommundirektör Tommy Malm menar att sanktionsavgiften är för hög.

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat att Eskilstuna kommun ska betala en sanktionsavgift på 7,5 miljoner kronor eftersom kommun åsidosatt sina skyldigheter enligt säkerhetslagstiftningen. Eskilstuna kommun kommer att överklaga beslutet. 

– Det belopp som vi har fått i vite är alldeles för högt även om det har funnits formella brister tidigare, säger Tommy Malm, kommundirektör på Eskilstuna kommun. 

Kommunen har säkerhetskänslig verksamhet och hemliga uppgifter som enligt lag ska skyddas mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott. Länsstyrelsen i Stockholm är tillsynsmyndighet på området och ska bland annat kontrollera att kommunen utreder skyddsbehovet i en så kallad säkerhetsskyddsanalys.

Ärendet omgärdas av stor sekretess och uppgifterna om vad som har hänt är mycket knapphändiga. Av länsstyrelsens beslut framgår att det började med att säkerhetspolisen i maj förra året upplyste länsstyrelsen om att kommunen gjort en anmälan om "säkerhetshotande händelse" och att det i anmälan framkom att kommunen inte hade en säkerhetsskyddsanalys eller säkerhetsskyddsplan. Kommundirektör Tommy Malm vill inte säga något närmare om vad det är för "säkerhetshotande händelse" som kommunen anmält. 

– Nej, det kan jag inte säga någonting om. Det är jag förhindrad att säga någonting om. 

undefined
Tommy Malm, kommundirektör Eskilstuna kommun.

Länsstyrelsen inledde i juni förra året ett tillsynsärende mot kommunen och förelade den att visa upp sin säkerhetsskyddsanalys och säkerhetsskyddsplan. I stället för att direkt visa upp det efterfrågade materialet begärde kommunen i juli anstånd, något som länsstyrelsen nekade kommunen. I augusti skickade kommunen in en säkerhetsskyddsanalys daterad den 17 augusti och en säkerhetsskyddsplan daterad den 18 augusti. 

Det inträffade har fått länsstyrelsen att dra slutsatsen att det inte var förrän den 17 augusti som kommunen uppfyllde lagkravet om att ha en säkerhetsskyddsanalys och att kommunen därmed under lång tid åsidosatt sin skyldighet. 

Länsstyrelsen har även funnit att kommunen brustit i sitt ansvar att planera och vidta relevanta säkerhetsskyddsåtgärer, upprätta säkerhetskyddsavtal samt kontrollera säkerhetsskyddet i den egna verksamheten. 

Det går enligt länsstyrelsen i dagsläget inte att påvisa att det uppkommit någon skada. Länsstyrelsen anser dock att det har uppstått sårbarheter i samband med överträdelserna som är mycket allvarliga. Överträdelserna har pågått under en lägre tid och funnits inom ett flertal områden. 

"Samtidigt har kommunen bedrivit säkerhetskänslig verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet. Något som Länsstyrelsen anser har medfört allvarliga sårbarheter för Sveriges säkerhet", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.  

Enligt beslutet har kommunen uppgett att säkerhetsskyddsarbetet varit eftersatt och inte prioriterats under flera år. Länsstyrelsen bedömer att överträdelsen "tydligt visar på nonchalans". 

undefined
Bristerna avslöjades efter en anmälan till säkerhetspolisen.

Det finns dock förmildrande omständigheter. Kommunen har varit samarbetsvillig och började rätta till bristerna redan innan länsstyrelsen påpekade dem. 

– Vi har uppdaterat rutiner. Vi har gjort befattningsanalyser, det är ju de delar som jag kan prata om, säger Tommy Malm. 

172 medarbetare har fått grundläggande utbildning i säkerhetsskydslagen. Riktad utbildning har även genomförts mot registratur, HR-organinsation, räddningstjänst och it-organisation. Utbildning är planerad för stadsarkivets personal. Korrigering av registerkontroller, säkerhetsskyddsöverenskommelser och säkerhetsskyddsavtal har påbörjats.

Länsstyrelsen får besluta om sanktionsavgifter på mellan 25 000 kronor och 10 miljoner kronor. Ju större skadan eller sårbarheten som uppstått är desto högre blir beloppet. Länsstyrelsen har satt Eskilstunas sanktionsavgift till 7,5 miljoner kronor vilket ligger inom den högre halvan av beloppsintervallet som enligt lagens förarbeten endast bör komma i fråga vid mycket allvarliga överträdelser. 

Kommundirektör Tommy Malm medger att kommunen haft formella brister i sitt säkerhetsskyddsarbete innan augusti 2023. Att bristerna kunde uppstå förklarar han med att säkerhetslagstiftningen har förändrats. 

– Det här är ett svårt område som är kopplat till säkerhetslagstiftning. Det är en relativt ny lagstiftning, säger han. 

– Vi själva har haft för stort fokus på att praktiskt agera och att skydda de här värdena. 

undefined
Eskilstuna kommun kommer att överklaga beslutet eftersom den tycker att sanktionsavgiften på 7,5 miljoner kronor är för hög.

– Vi har gjort fel och brustit i att följa formalia och inte gjort en formell säkerhetsskyddsanalys på det sätt som lagen kräver. 

– Vår bild är att vi har gjort formellt korrekt från och med augusti -23.

Tommy Malm vill lyfta fram att länsstyrelsen tycker att kommunen har varit samarbetsvillig. 

– Vi har redovisat våra brister öppet för dem, säger han. 

– Sedan kommer vi att överklaga själva beslutet om allvarlighetsgraden i deras bedömning för den delar vi inte. 

Kommundirektören tycker att sanktionsavgiften är för hög.

– 7,5 miljoner kronor är mycket pengar. Vi vill inte betala pengar i onödan i vite. Det är inte bra. Det är skattebetalarnas pengar och vårt uppdrag är ju att hantera skattebetalarnas pengar på bästa sätt och det gör vi inte genom att få viten och behöva betala viten krasst, säger Tommy Malm.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!