Elsäkerhetsverkets inspektörer köpte den laddningsbara lampan hos en återförsäljare vid månadsskiftet februari/mars i år och testade den i ett labb. Lampan uppgav höga störningsvärden, både vid anslutning (19,0 decibel över gränsen) och genom strålning (23,4 decibel över). Dessutom saknade produkten säkerhetsmärkningen EG-försäkran.
Är lampan farlig för människor?
– Störningar är inte direkt farliga som till exempel radioaktiv strålning. Däremot kan vi ju aldrig sia om vad som händer om produkter är i närheten, om någon går förbi med en pacemaker till exempel. Men det finns gränsnivåer och de här ligger mycket över, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.
Elsäkerhetsverket beslutade den 2 juli om försäljningsförbud och återtagande från återförsäljare.
Sigurd Feingold är vd på Termometerfabriken som importerat lamporna. Han säger att företaget hade slutat sälja lampan redan innan Elsäkerhetsverket fattade sitt beslut.
– De här lamporna hade vi slutat med för nästan ett år sedan. Det var en leverantör som hade slarvat i Kina med CE-märkning. Vi har bytt leverantör och fabrik. Vi har helt nya produkter nu. Det där finns inte kvar längre.
I januari i år beslutade Elsäkerhetsverket om försäljningsförbud och återtagande från återförsäljare för en annan av Termometerfabrikens lampor. Det rörde sig då om en lampa av modellen Viking som även den saknade EG-försäkran. Lampan köptes in av Elsäkerhetsverkets inspektörer i oktober förra året. Enligt Elsäkerhetsverket hade lampan ett antal brister, bland annat var jordningen inte tillförlitligt utförd.
Enligt Sigurd Feingold hade Termometerfabriken slutat sälja även den lampan innan Elsäkerhetsverket fattade sitt beslut om försäljningsförbud.
– När det kom hade vi inga kvar så då slapp vi i alla fall kasta några. Det var bara ett litet parti vi hade. Bägge gångerna hade vi tagit hem ett mindre antal och bägge gångerna hade vi slutat med dem.
– Det är en leverantör som har tillverkat produkter till oss tidigare som vi litade på, men han var tydligen inte så smart. Det är han som är boven. Han har ju CE-märkt och sen har han fuskat med själva monteringen.
Har det kostat er något i form av reklamationer?
– Nej, inte speciellt mycket i och med att de tog slut. Det är skillnad om man hade dem hemma och hade fått slänga dem.
Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket har ett generellt råd till konsumenter som köper elprylar:
– Ett bra knep är att alltid titta att det finns en svensk bruksanvisning. Det är väldigt hårt sammankopplat till övriga brister på produkten att det inte finns en svensk bruksanvisning. Det är en tydlig trend i vår marknadskontroll. Det är ett lagkrav att det ska finnas också.