Det är en utmaning att få till en balans mellan efterfrågan och tillgång till äldreboenden, konstaterar politikerna i vård- och omsorgsnämnden, med ordföranden Majo Brostedt (S) i spetsen. Redan nu behöver ett beslut från i november i fjol revideras. Det vård- och omsorgsboende som står på tur att byggas i egen regi – på förslag i Torshälla – och som ska stå klart under 2024, behöver bli större än först beräknat.
– I stället för att säga cirka 66 platser omformulerar vi vår beställning till tjänstemännen på förvaltningen. Det nya boendet bör ha mellan 66 och 88 platser.
Behöver ni vara så vaga?
– Vi vill inte vara för styrande, därför säger vi att boendet ska ha som lägst 66 platser. Sen om det blir 72, 80 eller max 88 är okej, bara vi hamnar däremellan. Och vi politiker kan inte heller bestämma plats för nya vård- och omsorgsboenden, men det är en fördel om detta placeras i Torshälla.
I dag finns 924 vård- och omsorgsplatser i Eskilstuna. Under en tioårsperiod räknar nämnden med att det behövs sju nya boenden för äldre, med sammanlagt upp till 420 platser. Men redan nu flaggas det för att flera äldre fastigheter behöver bytas mot nya. Eskilshem ska med sina 70 platser flytta till nyproducerade lokaler 2024. Ekebo med sina 30 platser har brister i den fysiska miljön för både boende och personal och behöver nytt. Och resursenheterna på Måsta Äng med 22 platser är i stort behov av en bättre anpassad lokal.
– Därför måste vi se till att det finns ersättningsplatser för alla när det är dags att bygga om och bygga nytt.
Många människor vill kunna bo kvar i sin hembygd på landet när de inte klarar av att bo kvar hemma, men de flesta äldreboendena placeras centralt. Hur tänker ni där?
– Vi har sagt att vi ska bygga där vår äldre befolkning bor. I centrala Eskilstuna har många boenden byggts på senare år, nu vill vi att förvaltningen tittar på närområden som Skogstorp, Hällbybrunn och Mesta/Borsökna. Jag håller med, ålderdomen är en så viktig del i en människas liv och vi behöver ha individen i fokus när vi planerar framåt. Alla vill inte bo i stadsmiljö.
Som ett led i det tänket tog Eskilstunas kommunfullmäktige i slutet av mars beslutet att sänka åldern för när du kvalar in till ett trygghetsboende, från 70 till 65 år. Majo Brostedt är nöjd.
– Jag är ute mycket och träffar pensionärsorganisationerna, och där finns så fina och kloka tankar. Kraften och kunskapen hos våra seniorer är otrolig. Att göra trygghetsboendena tillgängliga från 65 är ett fint och jätteviktigt framsteg vi gör och som jag är stolt över, och jag hoppas på fler. Vi behöver olika sorters boendeformer för att möta upp framtidens behov, och människor behöver kunna planera för sin ålderdom.
Trygghetsboenden har utrymmen för gemensamma måltider, samvaro, hobby och rekreation samt personal (värd/värdinna) som dagligen på olika sätt kan stödja de boende under vissa angivna tider. I Eskilstuna finns i dag tre trygghetsboenden: Rosendal Trygghetsboende, Haneberg Säteri, Näshulta, Trygghetsboendet Astrarna, Västermarksgatan 26 och Kafjärdens Trygghetsboende AB, Kvarnvägen 4, Kjula.
Och just nu byggs ytterligare tre trygghetsboenden: På Kapellbacken, i Västra Munktellstaden och i Näshulta.
Beslutet om ett större vård- och omsorgsboende 2024 tas på nämndens möte den 27 april.